Как тютюневите гиганти си купуват политици, лекари и журналисти

0

- Advertisement -

Как тютюневите гиганти купуват мълчаливото съгласие на политици, медици и журналисти? На първите две групи – под формата на финансиране на различни начинания, които са поне донякъде публични. На журналистите – с подаръци. Достатъчно е редовно обновяване на устройствата и придобиване на поредната „играчка“ в красива кутия с картичка и пожелание за здраве и дълги години никотиново удоволствие.

Една от големите национални медии провежда конференция за иновациите в здравния сектор и съвсем неслучайно основен спонсор е производител на електронни никотинови устройства. Един от основните лектори е онколог от частна болница, а водещ на събитието е председателят на ПГ на ГЕРБ – д-р Даниела Дариткова. Логото на производителя на тютюневи изделия е на челно място. Посланието: Чрез новите никотинови устройства ще бъдат спасени милиони животи. Няма нито едно научно доказателство обаче за по-здравословната роля на нагреваемите електронни цигари, противно на масовата реклама. Двата опита на „Филип Морис“ електронните устройства да бъдат признати за по-малко вредни, са отхвърлени категорично от истински учени. Мълчанието и търпението на държавата по отношение на целия бранш е заради събирането на акциз от продажбата на тези изделия, които възлизат на 2,3 млрд. лв. Случайно или не, точно толкова струва годишната издръжка на държавната администрация. Но в същото време, разходите за лечение на заболяванията, причинени от никотинова зависимост, надхвърлят тези, които постъпват от акциз.

България е с най-висок дял на деца-пушачи в Европа, а новите модни устройства за употреба на тютюн са предпочитани играчки във възрастовата група между 14 и 16 г., като 30 процента от 15-годишните момичета си купуват редовно цигари, а момчетата са по-скромни с едва 21 на сто. Статистиката е смазваща, защото притежанието на скъпите устройства е с категоричната подкрепа на семейството. „Ти не пуши цигари, ето ти нещо полезно!“

Само преди дни 18-годишен белгиец загина (думата е правилна, защото младото момче не е починало в резултат на заболяване), след като родителите му подаряват такава играчка за рождения ден. Не се срещали често такива смъртни случаи, а и в този живот нали и тухла можела да ти падне на главата!

Най-честата гледка по време на голямото междучасие в училище е деца на всякаква възраст да стоят пред училището и жадно да поемат поредната доза никотин – независимо дали в класическа или модна форма. Децата-пушачи в България са 43 хиляди по данни на последните проведени за България проучвания ESPAD и GYTS, представени на семинар на Коалицията за живот без тютюнев дим.

По данни на Евростат, само за „класически“ цигари, през 2018 г. българите са похарчили 2,4 млрд. лв. или активните пушачи у нас, които са около 1,3 млн., изпускат във въздуха около 1850 лв. на година. Тази статистика е извън бурното навлизане на модерните никотинови устройства. 

Тютюневи гиганти са в процес на новата и най-мащабна маркетингова кампания в света към днешна дата, след превръщането на цигарите в задължителна мода в средата на 50-те години.

Новото послание на тютюневите корпорации е за здравословни и полезни продукти, които спасяват живота от вредното пушене на цигари! Абсурдът стига до провеждането на регионални конференции, в които участие взимат лекари, политици, популярни лица от шоу индустрията и, естествено, журналисти и посланието е: „Никотиновата индустрия се грижи за вашето здраве! Затова тя разработва най-полезните изделия от които вече няма да има дим.“

Цигарите са вече минало, новото време е изпълнено с грижа към никотиново зависимите. И за да е сигурно, че никой не се връща обратно към лошия навик, умни устройства напомнят уредът да бъде зареден навреме, а ако няколко часа не е ползван, телефонът или друго приложение пита дали случайно не сте се изкушили да издимите тайно някоя обикновена цигара! Не бива!

В България всеки популярен и харесван човек от екрана и сцената, който посмее да се изкаже публично срещу употребата на никотинови изделия, почти веднага получава петцифрена оферта за известен (не къс) период от време – нещо като спонсорство от страна на производител на уреди за употреба на тютюн заради достойната позиция, а в допълнение е нужно същият човек да бъде разпознат като ползвател на подобно устройство.

Знам, че един известен млад мъж, който редовно се появява на малкия екран, категорично е отказал офертата.

Факт е, че кампаниите за налагане на новите устройства за успокояване на тютюневия глад са най-успешни в бедни държави, където таванът на лукса се изчерпва с битови предмети като смартфон, смарт уоч и свързан с тях уред за тютюнева наслада.

Проучване на Световната здравна организация (СЗО) показва, че от пушачите в света (независимо на какви изделия), 20 процента живеят в богатите и добре уредени държави, а 80 на сто са в бедните.

В световен аспект обаче, най-силната кампания срещу употребата на тютюневи изделия е в държавите от континента Южна Америка. След указ на президента Табаре́ Васкес, Уругвай стана първата държава в света, която от 2018 г. започна пакетирането на цигари в бели опаковки. По думите на президента, това е начинът те никога да не влизат в полезрението на децата и младите хора. Върху кутиите не може да се отбелязва нито марка, нито друг знак на бранда. Предупрежденията за здравен риск заемат 80 процента от кутията. Самите производители избират само една разновидност на цигарите, които могат да предлагат на пазара в цялата страна.

Австралия обаче е първата държава, която въвежда безцветните кутии за цигари още през 2012 г., но за разлика от Уругвай не успява да ги наложи като изцяло задължителни. Примерът на Австралия е последван от Великобритания, Нова Зеландия, Норвегия и Ирландия. Опитите на тютюневата индустрия по съдебен път да отхвърли тази мярка като пречеща на свободната търговия са отхвърлени и СЗО печели делото. Именно това решение отваря широко вратите за решителната крачка на президента на Уругвай. Подобни проекти в момента се подготвят в Бразилия, Чили, Панама и Еквадор.

Какъв е ефектът от подобни мерки?

Според данни на Проучването за световната употреба на тютюневи изделия в света (Global Adult Tobacco Survey), през 2006 г. в Уругвай пушат 40 на сто от населението. След мощна национална кампания, финансови стимули за онези, които се отказват и подкрепа за семействата, в които всички стават непушачи, през 2017 г. този процент е вече 22.

През 2017 г. правителството на президента Васкес забранява изцяло употребата на закрито на всички изделия, които използват тютюн и негови производни, независимо от устройството, което ги обработва за консумация. Опитът на „Филип Морис“ да осъди правителството за потискане на свободната търговия е неуспешен. В същото време правителството на Васкес намира финансиране за национална кампания, която да превърне всяка форма на употреба на тютюневи изделия в нещо, което на популярен език може да бъде наречено „тъпо“.

Във Великобритания, през 50-те г. на ХХ век, пушачите са били 50 процента, но в резултат на безмилостни кампании и пълна забрана за пушене на обществени места, включително в частните клубове, които са частни, но все пак за отбрано общество, през 2018 г. те са вече 14,7 процента по данни от проучването за Навици за тютюнопушене на възрастното население на Националната статистика на Великобритания.

Рекламни кампании от типа „Какво бих купил, ако парите ми не стават на дим?“ – са популярни на много места по света и в координирани акции между държавни институции, неправителствени организации и компании, които предлагат услуги и продукти, дават нагледен пример какво печели всеки човек и всяко семейство в момента, когато парите за този разход се насочат към любими занимания.

В изводите от кампанията в Уругвай на първо място са се увеличили семейните почивки; на второ място хората са започнали да купуват неща за лична употреба, от които преди са се лишавали, на трето място – децата са получили възможност да се развиват в занимания, като спорт и музика.

По данни от страницата на Европейския парламент, годишно в Европа от злоупотреба с тютюневи изделия умират 700 хил. души.

- Advertisement -

Мнозина опонират, че тези, които умират от други заболявания, са многократно повече, но никой не може да определи какъв дял от тежестта на дадено заболяване – от инсулт до смърт при грипни усложнения, не се дължи на вече увредено здраве от химическите агенти във всеки от никотиновите продукти.

Обобщената статистика от Institute for Health Metrics and Evaluation от Университета Вашингтон в Сиатъл, САЩ и Global Burden of Desease сочат, че през 2017 г. в света от директна причина като високо кръвно са починали 10,44 млн. човека, от тютюнопушене – 7,1 милиона, а от пасивно пушене – 1,22 милиона. За сравнение, убитите в автомобилни катастрофи по целия свят за една година са 1,2 милиона.

Алкохолизмът е убил 2,8 млн. човека. Може да се предположи, че около 30 на сто от хората, починали от високо кръвно, са ползвали както тютюневи изделия, така и алкохол в големи количества.

Тютюнопушенето се отразява директно на кардиологични заболявания, тумори, остри проблеми с горните и долните дихателни пътища, неонатални усложнения, диабет, туберколоза, аборти.

Подмяната на класическите цигари с устройства, които изглеждат „симпатично“, по никакъв начин не намалява риска от белодробни заболявания – противно на твърденията на тютюневи корпорации, които са вече на страната на „здравето“. В първата световна кампания за разпространение на цигарите след края на Втората световна война, мъжете, които пушат, са твърдите, готините, неустрашимите – те винаги палят цигара, преди да извършат геройство и веднага след това. Филмовите идоли до един са с цигара в ръка.

Новите послания днес са: младите, умните, красивите, образованите, успешните, можещите – те имат всичко, те се радват на живота и те не могат без своето умно устройство за здравословен никотин.

На страницата за електронни цигари у нас е написано: С появата на електронните цигари повечето вайпъри и изследователи не се страхуват да повдигат въпроса за здравето. И не само на собственика на електронното устройство, но също така и на хората около него.“

Накратко: вече всички са здрави и нямат никакви белодробни проблеми.

Какво каза обаче университетът Харвард по този въпрос на 4 септември 2019 г.?

Около 37 на сто от учениците са използвали електронни цигари и вайпъри през 2018 г. И докато през 2017 г. учениците, които употребяват такива устройства са 2,1 млн., през 2018 г. те скачат на 3,6 млн. Този скок е в резултат на агресивната реклама само на територията на САЩ. За срок от една година обаче, в 22 щата са регистрирани над 200 случая сред ученици с тежки белодробни увреди, сред които и смъртни случаи. Множеството химикали във вайпърите започват да нанасят нови и непознати досега увреждания на белите дробове и то по-агресивно от класическите цигари.

В България обаче традиционното развитие е далеч зад всички останали.

Не съществува нито една българска филмова продукция – за телевизия или кино, в която водещите актьори да не запалват по нещо преди да изрекат каквато и да е мисъл. А често не изричат и нищо – просто пъшкат и бълват кълбета дим. Това в голяма степен се дължи на тлъстите рекламни договори, в които е изброено колко пъти, под какъв ъгъл и за колко време съответното никотиново изделие трябва да е в кадър. Ако съдим по играта на актьорите, пушенето често е по-важно от сценария.

Цинизмът в имитацията на грижа за нечие здраве, което да бъде запазено от директните вреди на тютюна, се простира далеч отвъд самата маркетингова стратегия. По закон, рекламата на такива продукти е забранена по начин, по който да не бъде видяна от деца. Но това не пречи всички молове, а вече и супермаркети, да разполагат с щандове на производителя на електронни никотинови устройства и семейства с деца да бъдат канени на удобните диванчета на търговеца, където възрастните да опитат достойнствата на продукта.

Как тютюневите гиганти купуват мълчаливото съгласие на политици, медици и журналисти? 

На първите две групи – под формата на финансиране на различни начинания, които са поне донякъде публични. На журналистите – с подаръци. Достатъчно е редовно обновяване на устройствата и придобиване на поредната „играчка“ в красива кутия с картичка и пожелание за здраве и дълги години никотиново удоволствие.

Една от големите национални медии провежда конференция за иновациите в здравния сектор и съвсем неслучайно, основен спонсор е производител на електронни никотинови уреди. Един от основните лектори е онколог от частна болница, а водещ на събитието е председателят на ПГ на ГЕРБ – д-р Даниела Дариткова. Логото на производителя на тютюневи изделия е на челно място. Посланието: Чрез новите никотинови устройства ще бъдат спасени милиони животи.

Няма нито едно научно доказателство обаче за по-здравословната роля на нагреваемите електронни цигари, противно на масовата реклама. Двата опита на „Филип Морис“ електронните устройства да бъдат признати за по-малко вредни, са категорично отхвърлени от истински учени.

Мълчанието и търпението на държавата по отношение на целия бранш е заради събирането на акциз от продажбата на тези изделия, които възлизат на 2,3 млрд. лв. Случайно или не, точно толкова струва годишната издръжка на държавната администрация. Но в същото време, разходите за лечение на заболяванията, причинени от никотинова зависимост, надхвърлят тези, които постъпват от акциз.

Факт е, че нито един политик не смее да докосне наредбата, която забранява тютюнопушенето на закрито с допълнение, което да обхване и електронните устройства.

Онова, което се налага като световна практика в борбата срещу никотиновите зависимости е влизането на лекари сред децата – от детската градина до завършване на средното образование. Достатъчно са формите на обучение, свързани с човешкото тяло, здравето, биологията, химията, които дават поле на изява на специалистите.

Всичко опира до национална политическа воля. Ако я няма, то се търсят всевъзможни извинения, за да може политици да оглавяват кампании за „безопасно“ използване на субстанции, които предизвикват зависимост и в крайна сметка – болести и смърт.


Факт е, че потресаваща статистика не влияе на хората, които не са лично убедени в рисковете, които носи пристрастяването към никотинови продукти. Рекламата може да доказва отново и отново, че новите устройства са здравословни за организма; онези, които са вече жертви на трайния навик ще твърдят, че случаите на починали ползватели на модерните устройства са единични инциденти.

Автор: Лияна Панделиева

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече