Новата социална министърка купува имоти и земи без пари! Броила само 47 450 лв. за апартамент от 111 кв.м в София

0

- Advertisement -

След тежък напън  зам.-министърът на образованието Деница Сачева яхна Министерството на труда и социалната политика. Превес само от 5 депутатски гласа позволи това повишение. Същевременно назначението можеше да подмине всички законови процедури и да стане автоматично.


   От кабинета опитаха да пробутат премиерската избраничка за соцминистър без легитимация от НС, която иначе е задължително. Дневният ред на депутатите предвиждаше само гледане на бюджета. Едва в последния момент като първа извънредна точка шефът на НС Цвета Караянчева добави и гласуването за оставката на Бисер Петков, подадена миналата седмица, и избора на негов наследник.
В понеделник избухна скандал, след като от социалното ведомство съобщиха, че Сачева  ще встъпи в длъжност на официална церемония  във вторник от 12 часа, т.е. още преди да е гласувана.
Премиерът Бойко Борисов обяви, че на коалиционен съвет ще я предложи за шеф на социалното.  Министри обаче не се назначават пряко от министър-председателя.


  Парламентаристи се възмутиха от нарушаването на институционалния ред, който предвижда първо депутатите да одобрят кандидатурата като първа власт в републиката.  Подобен случай не е имало не в демократичната история на България, но дори и при социализма, когато се е спазвал формалният ред. Така излиза, че Сачева за малко не стана прецедент за последните 75 години.

- Advertisement -


„Сачева-министър? Това е лудост, провокация! Борисов да я оттегли!”, прикани депутатът от ГЕРБ Георги Марков. Конституционалистът обяви, че е шокиран от погазването на реда за избор на министър. „Това ще бъде най-голямото самоунижение на НС от 30 години”, посочи той.


 „Много тъжно, че точно на рождения ден на ГЕРБ някой така тежко компрометира тази партия и премиера”, посочи Марков. Той подчерта, че „отвътре някой го проваля и него, и управлението”. Близкият до властта политолог Стойчо Стойчев  пък изрази мнение, че финансовият министър Владислав Горанов стои зад отстраняването на Петков.
Сачева, която мечтаеше да стане просветен министър,  надмина очакванията си. Сега момичето на Томислав Дончев застава начело на най-богатото социално  министерство, което е над 5 пъти по-заможно дори от военното с утроен бюджет.

Припомняме, че Сачева е близка до Илко Семерджиев, който я вкарва в политиката като шеф на министерсия си кабинет още по времето на Иван Костов, когато тя е едва на 26 години. Според ТР двамата са били съдружници в сдружение Обществено здраве, а според имотните им декларации се оказват замесени и в общи съмителни сделки с терени и апартаменти.


От 19’ първи писахме за особено любопитната тема за имотите на Сачева, които е декларирала пред Сметната палата като зам.-министър в ББ2. Най-скандална е цената на придобиване на 28 дка на морето в община Шабла при Крапец – в зоната на супер елитните голфигрища. Тя е записала 21 814 лв., а справка в офертите за терени там гласи: 3 пъти по-малък парцел се продава между 150 000 евро и 220 000 евро, което прави от 300 000 до 440 000 лева. 2 дка струват минимум 20 000 лв. Сачева е купувала своите 28 дка на върха на цените през 2006 г., а сегашните са по-ниски от тогава.

След напускането на поста шеф на кабинета на Семерджиев като здравен министър на Костов, дамата закупува апартамент от 111 кв.м. в София само за 47 450 лв. Цената е „силно отличаваща се от пазарната”, както гласи 1 текст в ДОПК, което личи дори само по котировката на гаража, който е закупила – 18 кв. за 5950 лв. Неоправдано евтин се оказа и друг апартамент в София – 52 600 лв., който е закупила през 2015 г.

274 790 лв. е декларирала в наличност в брой и влогове Сачева като заместник-министър в ББ2. Произход на средствата не сочи. Тя добавя 2 златни и 2 обикновени кредитни карти с общ лимит 44 329 лв
. Общата сума на разположение е доходът за 30 години при средна софийска заплата около 1000 лв., не много различна от възнаграждението на зам.-министър.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече