Кой и защо обяви Ванга за душевно болна шарлатанка? (СЕНЗАЦИОННИ РАЗКРИТИЯ)

0

- Advertisement -

„Вангелия Гущерова, или т.нар. Ванга, не е никаква пророчица. Около нея е създадена митология, в която почти нищо не е вярно. Ако пък се усъмниш в нещо и все пак го провериш, оказва се, че то не е така.“
В това е категоричен Марин Караиванов, дългогодишен директор на Държавния архив – Хасково, който на няколко пъти развенчава мита за петричката пророчица, научи Narod.bg


Според него в България многобройна гръмогласна тълпа от върло ревностни вангофили успява да превърне в легенда тази баснословна врачка като някакъв едва ли не най-най-знаменит оракул в цял свят.
„Освен всичко искам да опровергая и че не са верни бръщолевенията, че ужким целокупната съветска, а впоследствие и руска общественост били едва ли не изцяло най-солидарни с Вангиновите твърдения.

Напротив – редица руски, а и други научни дейци разобличават многобройните нейни пророчества. Като пример ще дам известния руски следовател в КГБ Николай Китаев, който също се съмнява в реалните възможности на Ванга да вижда в минало и в бъдеще. Според Караиванов неверни са твърденията и че тя може да посочва къде са телата на изчезнали хора, както и примерът с Юрий Гагарин, за когото тя твърди, че го похитили извънземните, а всъщност останките му бяха автентично доказани и идентифицирани“, твърди Караиванов.

- Advertisement -


Бившият архивар смята и че Вангелия Гущерова е имала психични проблеми, като чуване на гласове и „раздвояване“. „Била е душевно болна, в това няма никакво съмнение. Дори има изследвания на проф. Борис Положий, психиатър, който също не вярва във феномена Ванга. Има страшно много хора, на които пророчицата нищо не познава, а за тези, дето „информацията й се лее като поток“, обикновено й докладват помагачи“, твърди Марин. По думите му всеки може да стане пророк, стига да има кой да му вярва. „Ще прочета едни думи на руския журналист Анатолий Строев, който казва, че Ванга е една природно, извънредно хитра и неграмотна шарлатанка, която по същество не познава бъдещето, а криво-ляво налучква събитията, които вече са се случили, но винаги със задна дата. Неслучайно са питали Горбачов, който уж се бил консултирал с Ванга дали ще се разпадне СССР, а той отвърнал: „Никога не съм виждал тази жена, нито пък съм говорил с нея по телефона. Това са абсурдни неща, които граничат с глупост“. Така отвърнал приживе руският Първи“, допълва още Караиванов. Според изследователя Ванга е била нещатна сътрудничка на спецслужбите и те най-много са се възползвали от нея. Между другото самата пророчица не отрича в спомените на близките си, че партийни другари са я подслушвали и й сложили касичка, за да й позволят врачуването. „Много пъти ме беше страх от това да не ме унищожат. Не толкова мен, колкото хората около мен и затова изпълнявах каквото ми нареждаха „отгоре“, твърди Ванга приживе. „Така е. И е вярно, че до главата на врачката наистина се кипрел телефон, по който преди да влезе някой от следващите пациенти, съответният сведущ, специален агентурен кадър надве-натри с пределна яснота снасял делова информация на незрящата, но перфектно чуваща жена за текущото, житейско и здравно дередже и евентуалните намерения на лицето, което ще влезе за съвет при нея“, обяснява още архивистът. И след това според него тя „свръхестествено и чудодейно“ познавала житейския масраф на хората, дошли при нея за врачуване.


Архивите на житие-битието на Вангелия Гущерова наистина са били свързани с назначаването й за старши научен сътрудник – първа степен, в Държавния научноизследователски институт по сугестология, научи „България Днес“. Самият Тодор Живков от най-високото си място пазел пророчицата. В книги на близките на Ванга се твърди, че той се уверил в способността на петричката пророчица да предсказва, след като я помолил да му каже числата от тотото, но „само на него и под секрет“. Тя направила това и бившият Първи се изумил от точността, с която разполагала. Истински факти за тази случка с Живков обаче черно на бяло наистина няма. Колкото до чудодейното забременяване на жени, търсили помощ от Ванга да забременеят, Марин Караиванов е категоричен: „Въпросните кандидат-майки всички до една задължително са преспивали в сутерена на Вангиновата къща. Идвал кандидат-осеменител и нещата се случвали. Тези факти по-късно са потвърдени от няколко Вангини клиентки и са останали като доказателство в нейното досие“, разполага с факти Караиванов. Пенсионираният архивар е категоричен, че Гущерова дори е била на заплата от 220 лева, като и на хората, идващи при нея, е сложена тарифа – за български граждани взимала по 100 лева, за чужди – по 50 долара. През 1966 г. Държавният научноизследователски институт по сугестология обстойно изследва врачката под ръководството на проф. Иван Попиванов. След едногодишно щателно проучване учените стигат до заключението, записано в досието на Ванга, че тя е „една неграмотна, но пък хитра и ловка шарлатанка“, твърди Караиванов. „Този доклад обаче бе щателно потулен по нареждане на Тато, защото той бе суеверен и пред един пленум на ЦК на БКП се мотивирал, че „тази врачка пълни касите на партията и не можем да се откажем от нея“. Самата Ванга също натрупа огромно състояние“, твърди хасковлията.
От фондация „Ванга“ не пожелаха да коментират думите на Марин Караиванов.

Стоянка Мутафова: Не ми позна нищичко

Преди време покойната вече кралица на комедията Стоянка Мутафова открито сподели единствено пред „България Днес“: „Преди години няколко пъти ходих при Ванга, но тя и така не ми позна нищо, ама ей толкоз, нищичко“. Едва ли актрисата е единствената пациентка, разочарована от предсказанията на Ванга. „Аз самият съм ходил при Ванга. Нищо не ми позна. Учени, мои познати също не ги огря Вангиното предсказание. Близките до нея пък ми обясниха, че тъй като съм бил стопроцентов атеист, не ме е огряло нито едно от предсказанията на петричката врачка“, твърди Марин Караиванов, който в момента не е добре със здравето и живее в хасковско село.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече