Разузнавач-легенда: Полк. Пеньо Пенев лежи 9 г. в турски затвор, не обелва и дума

0

- Advertisement -

На 23 януари 2015-а на 88-годишна възраст напуска света на живите легендарният български военен разузнавач полковник от запаса Пеньо Пенев.

Под прикритието на вицеконсул в генералното консулство на България в Истанбул е изпратен в резидентурата на българското военно разузнаване през 1953 г.

На 29 юни 1955 г. е арестуван от турските органи за сигурност по обвинение в шпионаж. Процесът срещу него трае пет години. Полковникът се държи достойно, не признава своята принадлежност към българското военно разузнаването, не издава колегите и агентите си.

Прекарва 9 години в турски затвори при нечовешки условия. Пеньо Пенев е разменен на ГКПП „Капъкуле” срещу 9 турски агенти в България на 8 април 1964 година.

- Advertisement -

Завърнал се в родината, Пеньо Пенев отново е назначен в структурата на РУ на ГЩ като преподавател.

След това е изпратен на задгранична дипломатическа работа, като консул в българското посолство в Източен Берлин. След завръщането си е назначен за началник на отделение в РУ-ГЩ.

Автор е на две книги: „Темида с пагони“ и „Прекършена младост“. Награден е от военния министър с почетен знак за принос към Министерството на отбраната на 4 април 2014 г. На 20 ноември 2019 г. е удостоен посмъртно с почетен знак „Свети Георги“ I степен.

Полковникът получи плакет от името на военния министър Ангел Найденов

На 8 април 2014-а се навършиха 50 години от освобождаването на военния разузнавач Пеньо Пенев от турския затвор. По този повод легендарният разузнавач получи знак „За принос към Министерството на отбраната” от тогавашния военен министър Ангел Найденов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече