Мръсен бизнес: Търгува ли Правителствена болница със смъртта?

1

- Advertisement -

В България могат да се правят пари от всичко. Да се търгува дори с трупове. Един частен случай от преди седмица извади наяве как болница, при това елитна, буквално продава починал пациент на погребална агенция, показа разследване на Галерия.

 Миналата седмица в болница Лозенец, по-известна като Правителствена болница, умира 54-годишна пациентка.  Нейното име е Мария Донкова. Страда от рак на яйчниците. Важно е да се каже, че близките на Мария нямат никакви претенции към лекарите и персонала. Напротив, в Правителствена болница тя е получила най-адекватното лечение, за съжаление твърде късно. След установяване на смъртта обаче се случва нещо много странно. Мъжът, с когото Мария живее дълги години на семейни начала и който е посочен за най-близкия до нея, подписва три документа- съобщение за смърт, разрешение за кремация и отказ от аутопсия. Както е по закон. Въобще не става дума къде ще съхранява тялото до момента, в който погребална агенция не го вземе. Няколко минути след като опечаленият мъж напуска болницата в 3,30 през нощта,  в Лозенец идва автомобила на много известна траурна агенция откарва трупа в свое хладилно помещение. Никой от персонала на болницата не е информиран мъжа на Мария, че ще бъде откарана именно в тази агенция. В резултат на това на сутринта той с изненада установил, че тялото го няма в болница Лозенец. Шокът става още по-силен, когато му звънят от непознат номер и глас отсреща му казва:“Мария е при нас. Заповядайте да уточним церемонията по погребението“.  Крайният резултат от тези меко казано, неморални действия на болницата и агенцията е космическата сума за погребение- 6000 лв. След дълги уговорки сумата е свалена 4800 лв. Според българското законодателство тялото на починалия пациент се предава задължително на близките, като само и единствено те имат право да се разпореждат с него. През това време то трябва да стои в моргата на съответната болница. Член 40 от наредба номер 16 от 21 август 1996 година за организацията на болничната медицинска помощ в държавните болнични заведения гласи:

“ Трупът се предава на близките от лекар в  патологоанатомично то отделение  или от дежурния лекар по болница заедно с епикризата по член 36 алинея 2 след представяне на акта за смърт издаден от общината“.

 В случая обаче няма издаден смъртен акт, а някой много е бързал да предаде тленните останки на Мария на погребалната агенция. Документът е издаден едва на следващия ден. Защо и как тялото на жената е било предадено на траурна агенция без знанието на нейните близки, можем само да гадаем. Медицинско лице от болница Лозенец заяви пред Галерия, че Правителствена болница има договор с траурна агенция „Покой”. Вероятно този договор засяга  само съхранение на труповете, защото елитната клиника не разполага с морга или хладилни камери.  Този факт е достатъчен да стигнем до заключението, че агенцията практически купува починалите пациенти, след което им осигурява съответно много скъпо погребение.

 Цялата процедура изглежда абсурдно и е  ужасна, като в книга на Стивън Кинг, но е напълно законна.

- Advertisement -

Защото освен наредба номер 16, съществува и една друга, която регламентира основните изисквания, на които трябва да отговарят устройството, дейността и вътрешния ред на лечебните заведения за болнична помощ, диспансерите и домовете за медико-социални грижи. Тя е от 23-ти ноември 1999 година и в член 30 алинея 2 в нея четем следното:“Редът за предаване на труповете се определя със заповед на ръководителя на лечебното заведение“. Този обтекаем член на практика позволява на директора на която и да е болница еднолично да решава какво да прави с починалите пациенти- на кого да предадат останките, на коя агенция по кое време. Най-лошото в цялата история е, че близките не са били уведомени. В продължение на няколко часа те нямат представа какво се случва с тленните  останки, докато не са информирани от самата агенция!

 Директорът на Центъра защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров заяви, че болницата няма право да се разпорежда с тленните останки на починалите пациенти. „Ако от Лозенец не са уведомили близките, може да се пусне сигнал до прокуратурата. Но тя едва ли ще се заеме със станалото. Напълно разбираемо е близките да са недоволни от огромна цена на погребението, тъй като агенцията е сред най-елитните. В този случай те могат да претендират за обезщетение, което да им възстанови направените разходи“.

 Агенция Покой има огромен и луксозен офис точно срещу входа на Централни Софийски гробища. Преди пет години разследване на Господари на ефира разкри, че агенцията е обещавала срещу 3000 лв. гробно място в софийските гробища.  А такива просто няма. През ноември миналата година в няколко сигнала до медиите, съпругата на управителя на Покой Славчо Величков разкрива за негови интимни отношения с шефката на общинската фирма Гробищни паркове Райна Божичкова. Тези отношения довели до това, че Божичкова е получавала  крупни суми от Покой. Отделно има сигнали и обвинения срещу Божичкова, че е нанесла побой на съпругата на Величков.

 Пред Галерия Славчо Величков разяснява ситуацията около въпросния казус.

“ На нас ни се обадиха от болницата. Причината е, че ние разполагаме с хладилни камери, където да съхраняваме труповете. Не сме знаели, че близките не са уведомени. Обадихме се на следващия ден на нейния мъж. Не искахме да го притесняваме през нощта, защото съпреживяваме неговото страдание.  Но той имаше пълното право да вземе трупа и да ползва услугите на друга агенция. При нас щеше да плати само за транспорта и престоя в камерата“.

 Между другото от самата болница са дали подробно обяснение на мъжа на Мария. „Имаме проблеми с хладилната камера и затова сме предали тялото на агенция“.

1 Коментар
 1. Надежда Василева казва

  Ами със всичко може да се търгува под външен чадър…
  Ами стволови клетки и плаценти?
  Ами укриване на данни за латентни дефекти като проказа и цироза и пълен „букет“ мангаформи като епилепсия и синдром на Даун?
  Ами подмяна на архиви с данни в „стопени “ компютри от 1980…?
  Бг медицината е раб на рабочийте …и уоркърите …
  И сега в Ковида – де е генетиката от архивите?
  Не е като тогава – „пусни“ го без биохимия -лаб тестове, руснаците са „го“записали…
  Масив ГУР – Главно Управление руски служители в службите…
  Че и заличи всички данни, пък да дирят Сандо Лепрата където щат…

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече