Иван Гешев: Русия пази Цветан Василев в Сърбия

0

- Advertisement -

Русия пази банкера Цветан Василев, който се укрива в Сърбия, заяви главният прокурор Иван Гешев след среща с български евродепутати в Брюксел, предаде БНР.

По-рано главният прокурор Иван Гешев изпрати писма до Генералния секретариат на Съвета на Европа и до Европейския комитет по проблемите на престъпността, с които отново ги сезира за възникналите трудности по изпълнението на изпратените до сръбските власти две молби за екстрадиция на Цветан Василев. В него Гешев напомни, че са изтекли близо 5 години и половина от изпращането на първоначалната молба до сръбските власти, както и 4 години и 8 месеца от  изпращането на допълнителната молба за екстрадиция.

Писмото на главния прокурор е с копие до председателя на ЕП Давид Сасоли и до председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, с оглед бъдещата преценка относно готовността на Сърбия като кандидат за членство в ЕС. Съгласно европейските заповеди за арест срокът е до 90 дни, несравнимо по-кратък в сравнение със сроковете по случая с Василев. Гешев определи забавянето в отговора като „безпрецедентен случай“. Той подчерта, че „наказателното производство срещу Цветан Василев, относно присвояването на пари от КТБ, е без аналог в историята на българското правораздаване, с огромно въздействие върху икономиката и финансовата стабилност на страната ни“.

- Advertisement -

„За сведение сме уведомили и представителите на Европейския парламент и Европейската комисия за това, че явно има индикации, че сръбската държава не изпълнява международни споразумения“, коментира Гешев пред журналисти. „Аз не съм дипломат и не съм политик“,  отговори той на въпрос дали обвързва преговорите за присъединяване на Сърбия към ЕС. Аз съм дал една информация, която е юридическа, на Европейската комисия и Европейския парламент. Политическите изводи ще си ги направят съответните политици, съответните дипломати и съответните хора, от които зависи това“, продължи Гешев.

На въпрос дали ще арестува Делян Пеевски, ако се окаже, че той е високопоставеното лице, за което се очаква САЩ да обявят, че няма да бъде допускано в страната, той отговори:

„Депутатът Пеевски и всеки друг депутат, министър виждате, че има в ареста, олигарси, които се крият в ОАЕ и Цветан Василев в Сърбия го пази руската държава с помощта на сръбската държава… Ние не се притесняваме да разследваме никого“.

Прегледана: 793

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече