Иван Гешев: Русия пази Цветан Василев в Сърбия

0

- Advertisement -

Русия пази банкера Цветан Василев, който се укрива в Сърбия, заяви главният прокурор Иван Гешев след среща с български евродепутати в Брюксел, предаде БНР.

По-рано главният прокурор Иван Гешев изпрати писма до Генералния секретариат на Съвета на Европа и до Европейския комитет по проблемите на престъпността, с които отново ги сезира за възникналите трудности по изпълнението на изпратените до сръбските власти две молби за екстрадиция на Цветан Василев. В него Гешев напомни, че са изтекли близо 5 години и половина от изпращането на първоначалната молба до сръбските власти, както и 4 години и 8 месеца от  изпращането на допълнителната молба за екстрадиция.

Писмото на главния прокурор е с копие до председателя на ЕП Давид Сасоли и до председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, с оглед бъдещата преценка относно готовността на Сърбия като кандидат за членство в ЕС. Съгласно европейските заповеди за арест срокът е до 90 дни, несравнимо по-кратък в сравнение със сроковете по случая с Василев. Гешев определи забавянето в отговора като „безпрецедентен случай“. Той подчерта, че „наказателното производство срещу Цветан Василев, относно присвояването на пари от КТБ, е без аналог в историята на българското правораздаване, с огромно въздействие върху икономиката и финансовата стабилност на страната ни“.

- Advertisement -

„За сведение сме уведомили и представителите на Европейския парламент и Европейската комисия за това, че явно има индикации, че сръбската държава не изпълнява международни споразумения“, коментира Гешев пред журналисти. „Аз не съм дипломат и не съм политик“,  отговори той на въпрос дали обвързва преговорите за присъединяване на Сърбия към ЕС. Аз съм дал една информация, която е юридическа, на Европейската комисия и Европейския парламент. Политическите изводи ще си ги направят съответните политици, съответните дипломати и съответните хора, от които зависи това“, продължи Гешев.

На въпрос дали ще арестува Делян Пеевски, ако се окаже, че той е високопоставеното лице, за което се очаква САЩ да обявят, че няма да бъде допускано в страната, той отговори:

„Депутатът Пеевски и всеки друг депутат, министър виждате, че има в ареста, олигарси, които се крият в ОАЕ и Цветан Василев в Сърбия го пази руската държава с помощта на сръбската държава… Ние не се притесняваме да разследваме никого“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече