Терес изкопана по поръчка на Васил Божков! Китов на косъм да даде антиката на олигарха

0

- Advertisement -

„Васил Божков трупал колекцията си от антики по световни аукциони? Може, ама друг път!”  – смее се източникът ни, който от дълги години е на ти с темата „иманярство”. Според него най-богатият българин, благодарение на обкръжението си, е наясно с всички, които ровят из земята, обикалят пещери и дерета и търсят антики. Публична тайна в арт средите било, че над 80% от колекцията на хазартния бос е придобита от иманяри, а не по установения по света начин. Друг е въпросът как е легализирана.

Не друг, а самият Кирил Христосков е шеф на фондацията на Божков „Тракия”. Дълги години преди това той работи първо в ДС по линия на антиките, а след това ръководи отдела в ГДБОП, който би трябвало да разкриване престъпленията, свързани с културно-историческото наследство. Затова няма съмнение в неговата компетентност по темата. Прие него е налице интересна „мутация”, която след оттеглянето му от МВР, го отвежда право във фондацията, която има тракийска колекция, по-богата от тази в НИМ.
Според източниците ни, голяма част от антиките на най-богатия българин са натрупани по схемата –

плаща се, за да се копае,


а след това намереното се дава на спонсора. Божков е изкупил почти цялата продукция на иманярите от разбитите тракийски могили. При това, допълват запознати, не става въпрос за някакви големи пари. На иманярите се подхвърля по някой лев, но и те самите не смеят много-много да придирят. Първо, държавата няма да им даде и толкова, а и как да отидат в РПУ-то с оферта. Второ, там ще им вземат находката и повече няма и да я видят. Затова предпочитат Божков, от когото поне ще изкарат някой лев. Освен това знаят с кого си имат работа, а и на какво са способни неговите горили. Затова са благодарни и на това, което той им дава.  
Изкопаните артефакти, за да се легализират, първо се изнасят. После поемат обратно пътя към дома, като преди това се купуват на големи аукциони. Това вече прави една колекция напълно законна, а притежателят й придобива ореола на

пазител на националното богатство.

С такива определения беше обсипван доскоро самият Васил Божков.
При намирането на безценни съкровища обаче понякога се случват и гафове. Например, 2004 г. е много богата на открития. В местността Светицата през август е намерена уникалната златна маска на Терес. Изважда я съпругата на известния археолог, сега покойник, д-р Георги Китов – Диана Димитрова. През есента археолозите от същата експедиция, начело на която е д-р Китов, откриват в могилата Голяма Косматка и гробницата на Севт III, владетелят на Одриската държава. Оттам излиза бронзова мъжка глава с изключително въздействащ поглед и властни черти. Шедьовърът е извадени от д-р Георги Китов, за когото се знае, че е археолог от най-близкия кръг на Васил Божков. Бизнесменът спонсорира няколко големи разкопки на учения. Тъй като няма как тази изключително ценна находка от световно значение за културата да се озове в частни ръце, тя отново е „върната” под земята, за да бъде повторно изкопана от Китов и екипа му.
За бронзовата глава, извадена от Голямата Косматка, се счита, че е на самият Севт III и е изваяна от Силанион, един от най-изтъкнатите атински скулптори. Наистина безценен паметник.
В гробницата археолозите се натъкват на изобилие от златни артефакти. Д-р Георги Китов дори се обадил на тогавашния председател на БАН акад. Иван Юхновски и възкликнал:

„Идвайте! Буквално газим върху злато!”.  

Посред нощ на обекта обаче пристига и въоръжена полиция. Завардват входа на гробницата, не пускат археолозите и техните гости, а ги подлагат на строг контрол. Обискирани са дори светилата, дошли от София, начело с акад. Юхновски. Прегледани са стриктно дори косите на жените.
Д-р Китов е бесен и върти телефоните на важни хора. Бойко Борисов обаче като главен секретар на МВР направо казва, че лично е разпоредил да се сложи полицейска охраната след сигнал от Стара Загора. „Странно е в 22 часа да се работи и да има разкопки!” – казва той. Тогавашният министър на вътрешните работи Георги Петканов също е категоричен, че не може Китов и съпругата му да копаят само нощем. С две думи позицията на МВР е, че откритите ценности са собственост на държавата, а не на археолозите.
Малко преди да стане разправията че д-р Китов на своя глава извикал частна охранителна фирма да пази златото. Поне това е официалната версия за появата през деня на мястото на черни мерцедеси и джипове със софийски номер. Уж са гардове, а един от тях се оказва с крими минало, точно заради трафик на антики. Д-р Китов, който след това се оплаква на всички медии, казва, че пазачите на златото наел от някаква фирма „Български инвестиционен фонд”, регистрирана в София, ул. „Златен рог” 22. Въпреки гнева на археолозите, полицията остава на място. А за гардовете с луксозните коли се понася мълва, че са

хора на Васил Божков.

Понася се и още една, далеч по-фрапантна мълва. Според нея бронзова глава на Севт III била намерена малко по-рано и сръчно мушната в торба на археолог. Преценено било, няма никакъв начин да се появи на световен аукцион и да се легализира. Затова е извадена отново, но вече официално. Едва ли някога този слух ще бъде потвърден, но пък и няма дим без огън.  
„След като се намеси полиция, Голямата Косматка вече беше трудно да се ограби. След това започнаха да излизат и други златни предмети, а странно защо преди това от могилите, които разкопаваше екипът, разбира се на други места, излизаха преди всичко медни накити” – казва източникът ни.
На другия край на България, в гоцеделчевските села иманярите също имат свой поглед върху въпроса как се трупа колекция. В този район от години упорито се издирва Светилището на Дионисий. Местните иманяри се случва да извадят не само монети, но и по-впечатляващи тракийски антеки, дори  колесници. Те разказват като при обиски от полицията един бивш служител от ДС заделял намереното по формулата: „едно за музея, едно за мен”. Днес този господин е сред големите авторитети по темата за тракийски съкровища.
А пък самият Васил Божков признава, че освен от аукциони, купува и от хора, които купуват от иманяри. Както ченгето, което заделяло за себе си, така и той при това положение попада под ударите на закона, колкото и да се възмущават разни хора, че безценната му колекция се изземва от прокуратурата.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече