Йордан Божилов: Западът става все по-малко западен

0

- Advertisement -

Светът е станал опасно място, а колективните усилия са недостатъчни за справяне с кризите в международната сигурност. Времето, в което живеем, е епоха на безнаказаност. Това заяви на откриването на Мюнхенската конференция по сигурността ръководителят на форума Волфганг Ишингер.

Мюнхенската конференция е уникален формат, в който се срещат ръководители на много държави, анализатори, хора от академичния свят. Идеята е не само да анализират, но и да потърсят отговори и решения на предизвикателствата, които са разпад на системата за международна сигурност, недоверие между държави, ренационализация, климатични промени. Това заяви пред БНР Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност.

В интервю за предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“ Божилов посочи, че в първия ден от Мюнхенската конференция участниците са се опитали да дадат някакви рецепти и подход за проблемите. 

- Advertisement -

Например президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, критикувайки съвременните подходи, отбеляза, че единственият начин, ако искаме да се справим с тези глобални проблеми, е да има повече реализъм, любознателност и откритост. Това бе неговото послание.

„Въпросът е как да се създаде единство, а не да се търси индивидуално решение и мотото на тазгодишната конференция е каква е ролята на Запада и въобще какво е това Запад. Ключовата дума, която се дискутира е westlessness или „дефицит на западност“. А Западът това е един модел на търсене на решения, който е базиран на либералната демокрация, на пазарна икономика, на човешките права, на международно сътрудничество, основаващо се на институции. И някак си това изчезва, като че ли. Даже самият Запад става все по-малко западен“, подчерта Йордан Божилов.

Според него климатът, миграцията – тези проблеми изискват комплексни решения – няма как да бъде решени само от гледна точка на една държава.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече