Ген. Мутафчийски, шеф на ВМА: Заразата с коронавирус не значи смърт

0

- Advertisement -

Възможност за отмяна на публични събития предвиждат мерките, които предприема Националният щаб за коронавируса. Те целят да сме подготвени за евентуална поява на заразата у нас. Това заяви във вторник генерал-майор Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА и председател на щаба. Той подчерта, че до момента няма регистриран болен с тази инфекция.

Мутафчийски уточни, че в момента се подготвят листовки със съвети към хората какво да избягват профилактично – да се ограничава посещение на публични събирания и да се пътува в зоните със зараза само при крайна необходимост.

Не бива да се забравя, че заразата с коронавирус не значи смърт. Има ниска смъртност в сравнение с другите заболявания, просто светът се опитва да се предпази много повече. Това е далеч по-несмъртоносна болест от ебола и от какво ли не, каза по-рано професорът.

Правилното поведение на човек, който не е показал признаци на инфекция при пристигането, но се появяват след това, и има съмнение за заразяване с новия коронавирус, е първо да се обади на личния си лекар или да се свърже с обявения от здравното министерство телефон за въпроси, обясни ген. Мутафчийски. Той подчерта, че симптомите на коронавируса са същите като на обикновен грип, разликата е само в това дали човекът е пътувал до места, където заразата вече съществува. Според него е добре хората, които се връщат от Италия, сами да се изолират за две седмици вкъщи.

Възможно е човек да се зарази с коронавирус чрез съдове за хранене или с пари, по които има COVID-19. Засега у нас няма случаи, така че само теоретично се обсъждат тези въпроси.

Няма утвърдено лечение. В болнично заведение се прилагат лекарства за грип, понякога в комбинация с някои лекарства за СПИН, обясни генералът.

„Тестът за новия вирус е безплатен, ако е назначен от лекар“, каза д-р Гергана Николова, член на УС на БЛС. По думите й дори да нямаме симптоми, трябва да се отделим от останалите живеещи в дома, ако сме пътували в опасни райони. „Желателно е да се дезинфекцират дръжки на врати, да се носят маски. Ако температурата ни се повиши, веднага трябва да се обадим на личния ни лекар. Подчертавам – да се обадим. Не бива да ползваме обществен транспорт, защото това може да бъде твърде опасно за околните“, категорична е Николова. Тя допълни, че вирусът ще удари най-вече хората със слаба имунна система. „Затова е хубаво е да пием лекарство, което повишава имунната защита. До момента няма специфично средство, което да се бори с коронавируса“, каза още лекарят.

„Никой да не ходи там, където има коронавирус или където има циркулация на този вирус“, посъветва проф. Тодор Кантарджиев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече