Христо Бисеров в бизнеса с боклука. Цехът му в Батановци за биомаса може да преработва по 45 тона отпадъци, иска да топи и пластмаса

0

- Advertisement -


Христо Бисеров и доведеният му син Ивайло Главинков, след като се измъкнаха на бял кон от съдебните дела, отново са във вихъра си като бизнесмен. Последното им начинание е в сферата на модерното и много печелившо горене на пластмасови отпадъци.

По-точно казано, двамата предприемачи искат да разширят цеха си в малкото пернишко градче Батановци. Той е изграден преди няколко години и досега не е работил. Съоръжението е направено за добив на индустриално гориво, което щяло да се получава от слънчогледови люспи. Местните научили, че заводът, който се води на фирма „Солар вижън”, е построен по европроект и сега собствениците му ще направят инвестиционни промени.


Бисеров и Главинков са поискали екологична оценка, за да разширят добива на индустриално гориво. Към слънчогледовите люспи ще се прибавят още пластмасови, каучукови и гумени отпадъци.
В Батановци обаче са против, но кой ги пита. Още преди години, когато е направено предприятието, те не са го искали в града си, понеже е много близо до къщи. Дори направили инициативен комитет „Въздух за Батановци”. Преди няколко месеца за пореден път попитали какво точно ще се преработва в цеха и защо коминът му бълва черен дим, а наоколо се носи задушлива и неприятна миризма. Не ги допуснали не само да проверят, но и не им дали никакво обяснение. По-късно им казали, че производството още не е тръгнало, а са правени само проби.

- Advertisement -


Заводът има капацитет да гори до 45 тона в денонощие. Бисеров и Главинков искат да разширят съоръжението и да променят използваните суровини. Тоест ще се горят вече законно, ако им разрешат, пластмасови, гумени, каучукови и други миризливи боклуци. А това е неприемливо за местните хора.
Бившият зам.-шеф на парламента Христо Бисеров и доведеният му син Ивайло Главинков през 2013 г. имаха разправии с  прокуратурата. Разследваха ги за пране на пари и данъчни измами. Делото срещу двамата бе прекратено заради изтичане на срока за повдигане на обвинение, който е 2 години.


Христо Бисеров, наричан „сив кардинал” в СДС и ДПС, покрай тези дела напусна парламента. Неотдавна обаче той осъди прокуратурата, която ще трябва да му плати 15 000 лева обезщетение, защото обвиненията така и не стигнаха до съдебната зала. Това не е окончателната сума, понеже подлежи на обжалване. Любопитното е, че в този случай Христо Бисеров се възползва от промяна в закона, чийто вносител беше той като депутат. Заедно с колеги предложи промяна в Наказателно-процесуалния кодекс, така че да няма вечни подсъдими. Години по-късно Бисеров и доведеният му син Ивайло Главинков поискаха разследването срещу тях да бъде прекратено или внесено в съда, понеже обвиненията им бяха повдигнати през ноември 2013 г. А оттогава изминават повече от две години без да се стигне до съдебната зала. В крайна сметка разследването отива в архива, а прокуратурата ще плаща обезщетение.


Съпругата на Бисеров и майка на Главинков – Мария, известна като Маша, от години живее в Италия. Точно от Ботуша през последните години тръгна керванът с отпадъците, които се горят в нашите ТЕЦове.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече