Най-големите митове за коронавируса

0

- Advertisement -

Студеното време може да убие заразата

Няма причина да се смята, че студеното време може да убие новия коронавирус или друго заболяване. Нормалната температура на човешкото тяло остава около 36,5 по целзий, независимо от външната температура или времето

 Коронавирусът не е по-опасен от обикновения грип

Много хора които са се заразили с коронавирус не страдат от нищо повече от симптомите на обикновен грип. Началото на една епидемия и  процентът смъртни случаи може да бъде преувеличен. Но тази седмица експерт от световната здравна организация предположи, че в случая това не е така. Според доктор Брус Елуърд, който поведе международна здравна мисия в Китай, за да научи повече за вируса и мерките на страната срещу него, заяви че не наблюдаваме само върха на айсберга Ако той е прав, тогава сегашните изчисления за около един процент смъртни случаи при вирус са точни. Това обаче ще означава, че е до около 10 пъти по-смъртоносен от грипа, който убива около 290 до 650 хиляди души по света годишно

 Сериозно застрашени най-вече възрастните

 Хората от всички възрасти могат да бъдат заразени от ковид 19. Възрастните и тези с предишни медицински състояния като астма, диабет, сърдечни заболявания изглежда са по-застрашени да се разболеят по-тежко от вирус.

 Маските за лице не помагат

 Носенето на маска не е гаранция, че човек няма да се разболее- вирусите са способни да заразява човек дори през очите, а някои вируси и частици преминават през маската. И въпреки това те са ефективни при спирането на капки и пръски, които са главният начин за разпространение на заразата. Изследвания изчисляват, че  носещият маска човек е до 5 пъти по -предпазим от заразата от незащитения

 Трябва да си прекарал поне десет минути със заразен

Някои болнични инструкции дефинират излагане на вируса като всеки контакт с кихащи кашлящ заразен разстояние от 2 метра или по-малко за 10 минути или повече. Но е възможно да бъдете заразени и при по-кратък контакт. Това все пак е по-рядък случай.

 Ваксината ще е готово до няколко месеца

 Не! Всички тестове, които са нужни, преди една ваксина да стигна до пазара, все пак са много по-дълги, и много важни за да е сигурно, че дори редките странични ефекти са установени.Масово разпространена ваксина до една година би била оптимистична прогноза.

- Advertisement -

Да се къпете с препарати с хлор

 Дезинфектанти съдържащи хлор,, разтворители 75% етанол, флоров хлороформ могат да унищожат вируса ковид 19, но нанесени върху човешката кожа те не оказват никакво въздействие върху него.

 Инфекцията се предава чрез стоки произведени в Китай

 Въпреки че коронавируса може да остане върху повърхността за няколко часа или до няколко дни зависимост от вида на повърхността, е малко вероятно вирусът да се задържи върху повърхността, лед като тя бъде преместена и изложена на различни условия и температури.

Сешоарите за ръце са в състояние да го унищожат

 Не.  Не са ефективни за унищожаването на вируса.

Домашните любимци мога да го разпространят

Понастоящем няма такива доказателства, че домашни любимци като кучета и котки могат да бъдат заразени с новия коронавирус. Въпреки това винаги е добра идея да миете ръцете си със сапун и вода след контакт с домашен любимец.

 Ваксините срещу пневмония предпазват от корица 19

 Не ваксините за пневмония не осигуряват защита срещу новия коронавирус. Вирусът е толкова нов и различен, че се нуждае от собствено ваксина. Антибиотиците са  ефективни само срещу бактерии.

 Яденето на чесън предпазва

Според световната здравна организация чесънът е здравословна храна, която може да има някои антимикробни свойства. Но въпреки това няма доказателства, че яденето на чесън може да защити хората от новия коронавирус.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече