Най-страшните пандемии в историята: Едрата шарка е най-големият убиец в света, чума ликвидира една трета от Европа

0

- Advertisement -

Болестите, уви, са неизменен спътник на живота. Във всички времена, откакто човечеството съществува, хората са боледували от най-различни зловещи инфекции. Минали сме през тиф, проказа, чума, едра шарка, малария туберкулоза – ужасяващи епидемии, жертва на които стават милиони. „Обикновеният“ грип звучи уж безобидно, но според СЗО именно от него умират над 500 000 души годишно. Всъщност, историята е белязана от масови епидемии и пандемии много повече, отколкото предполагаме. Кои са най-големите здравни апокалипсиси в човешката история?

Атинската чума

Първите масови заразявания са от дълбока древност. За тях са се запазили оскъдни свидетелства, но се знае, че една от най-тежките пандемии на древността е била т.нар. Атинската чума, разразила се от 431 до 427 г. пр. Хр. Започнала е през Пелопонеската война, когато Атина внезапно се напълва с десетки хиляди бежанци. Умират хиляди хора, дори се смята, че жертва на чумата е самият Перикъл – виден оратор и пълководец.

Юстиниановата чума

Първата регистрирана пандемия в света обаче е Юстиниановата чума, заради която умират близо 25 милиона души в Европа и около 60 млн. в Азия – около 13% от население. Тя започва през 541 г., тръгва най-вероятно от Египет или Етиопия, пренесени от заразени с чумен вирус плъхове, които се разпространяват из цялото Средиземноморие чрез търговските кораби. Пандемията обхваща бъзо Близкия Изток, а после се прехвърля и в Европа. В разгара ѝ ежедневно в Константинопол умират по около 5000 души. Населението на града намалява за отрицателно време с 40%. Самият император Юстиниан, на чието име е кръстена пандемията, се разболява, но успява да оздравее. Пандемията е в пик около 3-4 години, но целият период, в който Юстиниановата  чума се разпространява по света, е всъщност около 200 години.

Черната смърт

„Черната смърт” – така е наречена втората чумна пандемия, смятана за най-мащабна в историята на човечеството. Тя започва в Източен Китай през 1320 г., обхваща Индия и в крайна сметка стига до Европа. По време на пика си между 1346 и 1353 г., „Черната мърт” унищожава между 30 и 55% от европейското население. В целия свят от нея умират между 70 и 100 милиона души – кажи-речи една четвърт от световната популация. Тогава за пръв път европейските владетели измислят карантината – всички пристигащи търговски кораби изчакват по 40 дни на пристанищата без разтоварване и без да слиза екипажът.
„Черната смърт“ се появява спорадично чак до XIX век. Днес чумата е лечима, макар че белодробната ѝ форма, ако не е лекувана с подходящи антибиотици навреме, води до 100% смъртност. Между 2010 и 2015 г. по данни на СЗО в света от чума са се разболели 3248 души, а 548 от тях са починали.

Коремен тиф

Коремният тиф е една от болестите, съпровождащи човечеството почти от възникването му. Той е бактериално, а не вирусно заболяване, но често има епидемии от тази болест, защото тя се предава от замърсени вода и храна. Смята се, че дори известният султан Саладин през ХII век е загинал от тиф, както и американският президент Уилям Хенри Харисън през ХIХ век. И до днес ежегодно над 20 милиона души се разболяват от коремен тиф, а около 200 000 от тях умират.

Потна треска

Това е едно от най-загадъчните инфекциозни заболявания, познато в Европа. Епидемии от потна треска избухват на няколко пъти между 1485 г. 1581 г. Започвала с втрисане, световъртеж и главоболие. После идвала треската, хора изпитвали силна жажда и пронизващи болки в сърцето. Най-лошото било, че не се изработвал имунитет и често хората умирали при следващ пристъп на болестта. И до днес не са известни причините за появата на потната треска. Смята се, че заболяването е изчезнало завинаги около 1720 г.

Едра шарка


Тази остра заразна болест всъщност е най-големият убиец в света. Първоначално е била разпространена само в арабските и азиатските страни. За първи път едрата шарка е регистрирана в Китай през IV век, а в средата на щестото столетие покорява Корея. През 737 г. от едра шарка умира почти 30% от населението на Япония. Кръстоносните походи и арабските завоеватели пренасят болестта и в Европа. Лекарство така и не било окрито и всеки трети заразен умирал в страшни мъки, болните буквално изгнивали приживе.
Едрата шарка е победена благодарение на откритата чак през 1796 г. ваксина, но това не спира докрай заразата-убиец. Дори през ХХ век от едра шарка умират между 300 и 500 милиона души в цял свят. Благодарение на масовата васинация обаче последният регистриран случай на болестта е бил през 1977 г. в Сомалия

Холера


До XIX век това заболяване, което води до тежка диария и убива само за няколко часа,  било познато само в югоизточна Азия. Но между 1817 и 1860 г. заради високите температури и замърсяването на водите, холерата плъзва по света. Така за много кратко време цели 6 епидемии от холера минават като ураган през Япония, Сирия, Саудитска Арабия, Египет, Турция, Русия и цяла Европа. За това време от холера умират над 40 милиона души. Седмата пандемия от холера е през ХХ век. Започва през 1961 г. в Южна Азия и стига чак до Африка и Америка. И до днес тя не е съвсем овладяна и избухва спорадично в Нигерия, Сенегал, Афганистан, Ирак, Пакистан и Хаити. Според СЗО през 2017 г. е имало над 1,2 милиона случая на холера в 34 страни по света. 5654 души са загинали.

Испански грип

Пандемията от испански грип започва в последните месеци от Първата световна война през 1918 г. Жертви на инфлуенцата стават между 50 и 75 милиона души, или иначе казано –  между 2,6 и 5,2% от цялото световно население. Разпространението на болестта е светкавично заради техническия прогрес, по-добрите комуникации и движението на войските в края на войната. Разболяват се, макар и не фатално, между 400 и 500 милиона души – една трета от всички хора по онова време. Често се случвало да измират цели села, местата за потребения не достигали. Вирусът засагял най-вече младите хора между 20 и 40 години. В късния си си стадий болестта предизвиквала белодробен кръвоизлив, хората буквално се удавяли в кръвта си. В някои страни карантината траяла цяла година – били затворени църкви, театри, училища, съдилища. Продавачите често затваряли магазините си и изнасяли щандовете си улицата, за да се избегне струпване на хора.

Аазиатски грип

В съвсем нови времена, през 1957-1958 г. избухва нова епидемия от същия щам, получил този път названието „азиатски грип“. Тя започва през февруари 1957 г. в Далечния Изток и много бързо обхваща цялата планета. Ежедневно се появявали нови случаи на заразени в няколко страни едновременно. Болестта протичала много бързо и хората загивали само за няколко дни. Само в САЩ по време на тази пандемия загинали над 70 хиляди души.
Азиатският грип утихнал, но десетилетие по-късно се появил отново, вече мутирал, и през 1968-1969 г. предизвикал епидемия от т.нар. „хонконгски грип“. Той бил най-опасен за хората на възраст над 65 години, където смъртността достигала 17%. От хонконгски грип загиват около 34 000 души по света.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече