Д-р Валентин Павлов уби дете, но сега е експерт за коронавируса в експертния съвет по заразата

1

- Advertisement -

Стоматологът д-р Валентин Павлов, който до миналата година се разхождаше из съдебните зали заради смъртта на 14-годишния Алекс, издъхнал в частната му клиника „Ео Дент”, сега се е намърдал в експертния медицински съвет към правителството.

Да припомним, че в края на миналата година съдия Калин Калпакчиев от Апелативния съд в София го оневини за смъртта на момчето. Това обаче съвсем не означава, че тази трагедия е забравена и преглътната, а съдебното решение автоматично дава високо обществен авторитет и доверие на лекаря. Не е ясно обаче защо точно д-р Павлов е поставен в медицинския съвет, едва ли в България той е най-големият капацитет сред зъболекарите как да оцелеем в пандемията.  

- Advertisement -


Заедно с него подсъдими по делото бяха още съпругата му Венета Павлова и д-р Йонна Филипова, която тогава работи в тяхната иначе скъпа клиника. За разлика от Валентин Павлов, който се подвизаваше и като депутат, техните условни присъди са потвърдени  от Калпакчиев. Юристи пък твърдят, че през всичките години на съдебни дела, частниците Павлови определено се опитват да хвърлят цялата

вина върху подчинената си д-р Филипова.

Далеч обаче не всички магистрати в България са  толкова милостиви към Павлов, както Калин Калпакчиев. В Градския съд му дават 3 години условно с 5 години изпитателен срок, като през това време не може да упражнява професията си. Когато през 2016 г. Алекс Иванов умира заради упойката, която му е поставена, семейство Павлови не слизаха от телевизионните екрани, понеже сложили пломба на холивудската звезда Силвестър Столоун. Е, той явно е имал повече късмет от Алекс, за когото експерти обявиха, че починал от остра сърдечна и дихателна недостатъчност.
В съдебната зала майката Албена Захариева обаче  разказа, че известният стоматолог Павлов дори не й обяснил каква упойка ще се приложи на детето й, което трябвало да бъде оперирано от киста на зъб. Коментирали с лекаря и съпругата му най-общо, че операцията ще мине под пълна упойка, защото така е по-добре. Майката пита ще са ли нужни някакви допълнителни изследвания, но й казват, че не е необходимо.
Съобщават й после, че операцията е минала успешно, но жената вижда с ужас как от операционната зала влизат и излизат паникьосани лекари. След това, без да й дават подробности, й нареждат да последва линейката с детето към „Пирогов”. При разследването се оказва, че момчето е закарано с

частна линейка на някакъв санитар,

която нямала нито оборудване, нито медицински екип. При това тя е извикана доста късно. В „Пирогов” пристигат в 16 ч. , а час по-късно на майката е съобщено за смъртта на Алекс. Заявяват й, че е починал от рядко заболяване.
Според обвинението обаче клиниката на Павлов не разполага с логистична и материална обезпеченост, в случай че възникне усложнение и частниците са наясно с това. Детето получава тахикардия, затруднено дишане и други симптоми, за които предупреждава листовката на използваната от доктора упойка. В същото указание пише, че в подобни случаи трябва незабавно да се бие венозна инжекция от донтролен натрий. Фатални са дори 15-20 минути, но повече от час детето не получава този медикамент. Просто Павлови го нямат, понеже бил скъп и не се употребявал мното често, установила прокуратурата.


След всичко това обаче стоматологът има очи да се внедри в комисия на национално ниво. Да припомним още, че д-р Валентин Павлов беше и депутат от Реформаторски блок, когато стана ясно, че е разследван от прокуратурата по обвинението за смъртта на Алекс, а тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров му поиска имунитета. Явно амбициите на стоматолога не позванат граници и не свършват само с изграждането на частна практика.

1 Коментар
  1. Йордан казва

    Съдебната система… Политическия апарат… Иде ти да емигрираш заради влиянието което имат тези хора

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече