Само в Govoriotkrito.bg: Медицинският експертен съвет – дотук много шум за нищо! (Кошер от субекти с тъмно минало)

0

- Advertisement -

Гръмко обявен от премиера Бойко Борисов новият Медицински експертен съвет към Министерския съвет, начело на когото постави проф. Коста Костов,  си остана май само гръмко обявен.

Неговият председател е професор по белодробни болести, консултант по белодробни болести на УМБАЛ „Св. Анна“, но и бивш ръководител на Клиниката по белодробни болести във ВМА, откъдето е бил уволнен именно от началникът на военната болница и настоящ председател на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски. Но за уволнението по-нататък.

Медицинският съвет бе пространно представен човек по човек от същият проф. Костов на 24 март, вторник, като обеща Съветът да дава пресконференции два пъти в седмицата – вторник и петък, което до днес все още не е факт. Ще кажете един петък са пропуснали, какво толкова. Наистина, това ли е всъщност големият  проблем на нацията, която е в хватката на пандемията и изолацията?

Не е ли по-важно съветът да работи това, за което е събран –  да изготвя алгоритми, препоръки за диагноза и лечение на Ковид-19, с уговорката, че тази информация, ще бъде публикувана  на техния портал във Фейсбук с актуална информация какво са създали членовете на Съвета в помощ на държавата и гражданите.

Така наречената платформа във Фейсбук (всеки може да я провери сам – б.ред.) все още има само 945 последователи, но бъдещето е пред тях, тепърва има да добият широка популярност. Създадена е на 22 март, когато премиерът обяви, че създава Съвета.

За жалост до момента на тази „платформа“ не може да се прочете нищо друго, освен споделени индивидуални интервюта в различни медии на едни от най-изявените медийно представители на Медицинския съвет – проф. Коста Костов, доц. Атанас Мангъров и проф. Радка Аргирова. След пресконференцията, на която се представиха тези медицински специалисти, лъсна неистовото им желание да излязат от забвението, но не всички от тях, а определени, като горепосочените трима.

Първи  интригата за минали отношение въведе отново самият премиер Бойко Борисов, който обяви на пресконференция, че проф. д-р Мутафчийски и проф. Костов имат стара вражда, но правителството това не го интересува, а иска да събере всички мозъци, за да се справим с пандемията.

Попитан защо е уволнен от ВМА Коста Костов,  проф. Мутафчийски категорично заяви на брифинг, че няма да отговори на въпроса.  Доста по-неуравновесено и с изпускане на нервите си реагира проф. Костов, който отказа да отговори на този въпрос. И ако скандалите с времето утихват – всяко чудо за три дни, нещата не изпадат обаче в забвение, а чакат да им дойде отново времето, за да изплуват на повърхността и да причинят забравени безпокойства и утихнали нерви на тези, които са ги преживели.

Та така и за проф.  Костов, който не изпълнявал изобщо задълженията си във ВМА , а се бил отдал изцяло на частната си практика в медицински център INSPIRO и станал почти неоткриваем за колегите си, което и станало причина за уволнението му.

Другото име, което също бе отстреляно с въпрос за миналото му на същата тази пресконференция на представянето на Медицинския съвет, е зам.-председателят на Българския зъболекарски съюз  д-р Валентин Павлов, бивш депутат от „Глас народен“ в Реформаторския блок.

- Advertisement -

Д-р Павлов е получил на първа инстанция присъда от 3 години условно на 1 май 2018 г. Софийски градски съд е постановил още в този период  д-р Павлов да не може да упражнява професията си. Със същата присъда са и съпругата му Венета Павлова и д-р Йонна Филипова от клиника „ЕО ДЕНТ“.

Тримата лекари са обвинени за причинена от тях смърт на пациент по непредпазливост.

През юни 2016 г. Павлов оперирал 14-годишният Алекс под пълна упойка в стоматологичната клиника, която управляват със съпругата си, но без да уведоми родителите за рисковете от операцията.

Но значение има миналото пред настоящето и бъдещето, ако тези специалисти наистина съветват в правилната посока и дават верните решения.

Единственото до тук, което чухме от тях обаче е спешното въвеждане на бързи тестове за изследване на народонаселението за установяване на зараза с КОВИД-19. Цялото това настояване като че ли намирисва на желание някой да достави едни такива тестове и да изкара някой лев на гърба и на държавата, и на вече изплашения народ.

Доц. Мангъров намекна, че проф. Мутафчийски няма да вземе изпит, ако сега се явява на такъв, щом е против това тестване.

Борисов почти моментално реагира и каза, че бързи тестове няма да се прилагат в широк обхват и с това отряза крилете на Медицинския  съвет, но те пък не спряха да си развиват теориите в различни медии.

Проф. д-р Мугафчийски заяви в предаването „Лице в лице“ по бТВ, че много добре знае задкулисните намерения на „безкористните“ защитници на бързите тестове: „Няма да позволя търгаши да подведат държавата да похарчи милиони за негодни тестове в нечии интереси“.

Да не забравяме, че в съседна Румъния „падна главата“ на здравния министър Виктор Костаке, който съобщи, че е подготвил протокол за иновативна програма, чрез която да бъдат тествани за коронавирус всички жители на Букурещ чрез мобилни екипи по метода от врата на врата.  Костаке подаде оставка още на следващия ден след“бляскавата“ си идея. Мнозинството скочи срещу него защото поиска приоритетно тестване да има за медицинските кадри и жителите на град Сучава, където до момента са регистрирани най-много жертви на коронавируса.

А ние, обикновените граждани, продължаваме да очакваме съветите на Медицинския експертен съвет.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече