Мрачни прогнози! Работодателите се отказват от мярката 60/40, съкращават работници, намаляват заплати и още…

0

- Advertisement -

Едва 8% от работодателите са склонни да се възползват от мярката „60/40“. Това показват резултатите от експресно анкетно проучване на Българската стопанска камара относно мерките, които работодателите планират да предприемат по отношение на персонала в условията на кризата с коронавируса.

В проучването, проведено между 31 март и 1 април, са се включили 759 работодатели.

44% от работодателите, които възнамеряват да се възползват от мярката 60/40, са с персонал до 10 души. 55% от тях оперират в сферата на услугите, 35% – търговията, 10% – индустрия.

Общо 48% от желаещите да се възползват от мярката работят на непълно работно време с вътрешна заповед, 37% изцяло са прекратили дейност след заповедта на здравния министър, а 15% са с изцяло прекратена дейност с вътрешна заповед на съответния работодател във връзка с пазарната конюнктура.
Иван Нейков оцени мярката „60/40“ като неефективна

Работодателите, които няма да се възползват от мярката, планират други мерки по отношение на персонала. Мнозинството от тях (42%) планират частични съкращения.

Общо 48% от работодателите ще пуснат част или целия персонал в платен или неплатен отпуск, а 12% планират да намалят трудовите възнаграждения.

До цялостно съкращаване на персонала, както и до забавяне на изплащането на трудовите възнаграждения ще прибягнат до 7% от работодателите. 10% от анкетираните пък още не са решили какви конкретни мерки ще предприемат.

От обобщените данни може да се заключи, че:

- Advertisement -

33% ще съкратят част от персонала
21% ще пуснат целия персонал в отпуск
17% ще пуснат част от персонала в отпуск
10% ще намалят временно трудовите възнаграждения
8% още не са решили за конкретните мерки
6% ще забавят изплащането на възнаграждения
5% ще съкратят целия персонал

56% от българите се притесняват да не останат без работа

56% от българите се притесняват да не останат без работа

80% от гражданите са притеснени за това какво ще се случи с доходите им

Припомняме, днес стана ясно, че над 31 000 безработни са регистрирани от началото на извънредното положение. Друго проучване пък показва, че 56% от българите се притесняват да не останат без работа заради настоящата криза.

Миналата седмица Националният съвет за тристранно сътрудничество постигна съгласие, макар и с резерви от страна на някои работодателски организации, за мерките на държавата в подкрепа на икономиката.

Според АИКБ само компании, които все още не са изпаднали в дълбока криза, ще могат да приложат предлаганата схема за помощ 60/40. По тази причина те настояха да се приложи немският модел „60/0“.

БСК пък сигнализираха за пропуснати работодатели по мярката 60/40, а от Съюза за стопанска инициатива пък настояха за държавни компенсации за всички засегнати сектори.

От своя страна бившият министър на труда и социалната политика Иван Нейков определи мярката 60/40 като „неефективна“, а президентът на КНСБ Пламен Димитров изтъкна, че ресурсът за нея е безпрецедентен по своя размер.

Заради извънредната ситуация беше направена и актуализация на бюджета, съгласно която беше приет бюджетен дефицит от 3.5 млрд. лева и емитиране на дълг до 10 млрд. лева.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече