Циганските гета на бунт срещу карантината! (В „Столипиново” не вярват, че вирусът е смъртоносен)

0

- Advertisement -

В гетото „Селеметя” в Русе, родния квартал на циганина Северин Красимиров, който излежава доживотна присъда за бруталното убийство на журналистката Виктория Маринова, цари неописуем хаос. Гетото е „запечатано” за външни посетители от десетки тежко въоръжени жандармеристи, които бдят никой да не нарушава ограничителните мерки за придвижване заради коронавируса, пише „Уикенд“.

Ромите в Русе негодуват, че са принудени да стоят затворени по домовете си и така биват лишавани от правото си на труд, което българската конституция им гарантира. Остри реплики, клетви, псувни и свирепи закани за неподчинение са отправяни към полицаите, които денонощно вардят подстъпите към гетото и съседното на него ромско „царство” – „Тракция”.
„Униформените са се видели в чудо от случващото се, защото по традиция ромите тук отбраняват правата си с брадви, вили, мотики и всякакъв вид селскостопански сечива. Полицията се готви за война”, бие тревога учителката Весела Йорданова от Русе.

Проституцията се шири безконтролно

в „Селеметя”, защото доказателства за съществуването и няма, а тарторите на жриците са няколко на брой и умеят да „страхуват” труженичките.
„Преди да бъде обя

- Advertisement -

вена карантината обитатели на гетото търгуваха с женска плът в чужбина. Разправят, че момичетата влизат в занаята от рано – едва на по 11-12-годишни. Занимават се и с просия в големи европейски градове, които вече са покосени от COVID-19. Това наложи спешното им завръщане в родината. Естествено, никой не си признава с какво се е препитавал в Германия, Австрия или пък в Италия. Обясняват, че са останали без работа и че в България по-лесно щели да преодолеят кризата… Само в Русе са се завърнали над 1500 „гурбетчии” от ромски произход”, описва ситуацията местен полицай.
При пристигането на българска територия циганите започват да хитруват още в самолета, при получаването на декларациите, в които трябвало да впишат къде отиват, признават от „Гранична полиция”. Ромите шикалкавели, че са неграмотни и не могат да пишат. Обяснявали, че отиват на село, ама забравяли името на селото или пък изреждали няколко населени места, на които щели да пребивават. Така органите на реда изпуснали няколко „пратки” с наши емигранти и труженички на свободна професия.
До момента няма официални данни, че има корона вирус в „Селеметя”, но ограничаването на движението на жителите му създава взривоопасна атмосфера.

„Гладни сме, не берем ли желязо, няма хляб”

„Вие сте убийци”, „Пуснете ни да работим”, „С какво ще храним чаветата?”, „Господ да ви накаже вас и семействата ви и вие гладни да стоите!”, „Животните ни ще умрат от глад, какво ще правим после без кон, без куче, ще умрем и ние”, „Втора седмица само на хляб я караме, а ние душа носим”, „Искаме си работата, искаме да излизаме”, са само част от вайкането на ромите в Русе.
Съвсем доскоро жителите на двата ромски квартала в Русе са организирали пищни сватби, които траели като в приказките по три дни и три нощи.  Прииждали гости от цялата страна
„В квартал „Селеметя” винаги са били добре въоръжени с брадви, тояги, палки, вили. По-ербапите може да имат и оръжие, но пукотевици не са се чували. Само музика. Побоища има. Наркотици също. Търгува се с всичко – от кокошка до невеста. Поради напрежението и притеснението от вируса се срещат и почерпени граждани по улиците. Преди време почти изсякоха близката гора, за да се отопляват. Имат номадски начин на живот и много рядко ще се случи някой от тях да притежава трудов договор и да има сериозна работа в голяма фирма. Настояват да излизат, макар да са запознати с проблема в държавата, защото всяка къща има телевизор и сателитна антена, с която се хващат и чуждестранни програми. Карантината важи за всички български граждани и всички трябва да я спазват. Под наблюдение са и гетата в Сливен, Кюстендил, Лом, Казанлък. Мерките се затягат с минути. Дори българите имат право да ходят само до аптеките и до хранителните стоки”, описва ситуацията общинар от Русе, пожелал името му да не бъде официално обявявано.
В другия ромски квартал в Русе „Тракция” обстановката изглежда по-спокойна, но според запознати с ромските нрави може да се получи ефектът на доминото –  сиреч ако бунтовно пламне едното гето, да повлече крак и в другото, а от там бунтът да плъзне из цялата страна.

Напечено е положението и в Монтана,

където има много завърнали се от чужбина нашенци. В самия град болните от COVID-19 вече са 16. Предполага се, че приносителите на заразата са поне два-три пъти повече.
В местното гето също се вземат строги мерки, макар че ромите често лъготели как нямат лични карти или са ги загубили и ще трябва да си видят нови. Това щяло да стане част след шест месеца, когато нещата поутихнели.
Циганите в пловдивската махала „Столипиново”, която е най-голяма по брой на жители в страната – близо 60 000, също се стягат за протести. Никой там не вярва, че наистина има черна болест, която за дни погубва човек. Мерките на безопасност са слаби. Местните се оправдават, че нямат достатъчно средства за ръкавици и „парцали за устата”, защото парите отивали по прехраната на децата. Перилните препарати не достигат. Често

хора и животни ползват общо помещение

за живот. „Циганите в „Столипиново” заплашват, че ще си търсят правата по съдебен път и хич не ги интересувала заповедта на който и да е министър. Истината е, че циганите не се страхуват и от глобите от 5000 лева, тъй като те са на практика несъбираеми за техния етнос. Може би заради това предвидиха като наказание и затвор до 5 години – заради ромите”, допускат пловдивчани.
В „Столипиново”  от дни обикалят бусове и с мегафон гражданите са приканвани да се приберат в къщите си. Очаква се в началото на април няколко хиляди роми да се приберат в гетото от Германия, където се занимавали с различни видове трудове дейност, но изведнъж са останали безработни. Всички те би трябвало да преминат карантина и пълна изолация. Дали обаче ще бъде спазен закона не ясно, макар че в Пловдив вече има заболели от коронавирус.


Контролно-пропусквателни пунктове на входовете на гетото все още не са изградени, разчита се на засиленото полицейско присъствие. За спазване на дистанционната форма на обучение на хлапетата и дума не може да става. Майки твърдели, че заради кризата са заложили компютрите на децата си. Други се оплаквали, че нямали ток и техниката им не работела. Бащите клатели глави и се заканвали с метеж, заради ограничените им права на придвижване.
Положението и в софийските гета „Факултета” и „Христо Ботев” също е революционно. Всяка вечер полицаи обхождат ромските квартали, за да предупреждават жителите да се прибират по домовете си. Някои твърдят, че след 22 часа вечерта полицаите пускали в действие и палките си, за да респектират „нарушителите”. Засега обаче официални оплаквания за полицейско насилие няма.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече