Каракачанов мисли за търбуха си – иска танкове вместо лекарства (Скъпите проекти му носят тлъста комисионна)

0

- Advertisement -

Военният министър и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов показа, че не е готов да приеме отлагане на две от големите сделки за модернизация на армията заради задаващата се икономическа криза от епидемията с коронавируса, видя Govoriotkrito.bg .

Неотдавна финансовият министър Владислав Горанов публично допусна възможност военните проекти да бъдат отложени заради антикризисните мерки. Красимир Каракачанов твърдо се противопостави и заяви, че държи военните сделки да се осъществят по план..Намери по-удобен адресат на  посланията си – Корнелия Нинова. На практика лидерът на БСП подкрепи идеята на Горанов въоръжаването да спре във време на криза. Познат с народняшкия си хумор с патриотичен послевкус Каракачанов заяви, че всеки некадърен политик се познава по това, че първо посяга на армията. А армията не била „бира-скара” според лидера на ВМРО, познат ни като човек с висока банкетна култура и задълбочени гастрономически познания, пише „Галерия“.

Според анализатори изнервената реакция на Каракачанов по-скоро е насочена към коалиционните партньори на ВМРО в управлението – ГЕРБ. Премиерът Бойко Борисов и Горанов не  подхванаха на сериозно идеята за стопиране на военните сделки, но тя пак може да излезе на дневен ред в тази ситуация. Тази година бе планирано военното министерство завърши сделките за нови патрулни кораби и бронирани машини на обща стойност2,5 милиарда лева. Като  министерството е възможно да постигне договори за разсрочено плащане на сделките за период от осем години.

 Решението за скъпите проекти, които предполагат и тлъсти комисионни, в ръцете на управляващата коалиция Това е възможна причина за изнервянето на Каракачанов. ГЕРБ не се съобрази с предизборното обръщение на ВМРО да върнат наборната казарма, но му даде възможност да се измъкне, като подготвИ така наречената доброволна служба.

- Advertisement -

 Не е изключено в името на успешното финализиране на управленския мандат да се стигне сега до компромис, като например да бъде изпълнен само един от проектите. Към момента изглежда много по-вероятно това да е закупуване на бронирани машини за сухопътните войски, въпреки че сделката е по-скъпа – 1,5 милиарда лева, а подготовката изостава.

Проектът за два нови патрулни кораба е на финалната права, като там вече има избран дори победител. Това е германската фирма „Люрсен”,  като се очаква да има и български подизпълнител.

 Този проект обаче вече беше отлагане на подобен етап и се смята за не толкова важен в сравнение с бронираните машини.

 Източници от Министерство на отбраната допуснаха, че ситуацията може да рестартира проекта за бронираните машини, който зацикли в последно време и правителството дори да го реши с междудържавни преговори, както това се случи с проекта за нови изтребители.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече