Светът се връща към живота, много държави отменят карантината

0

- Advertisement -

Светът започна да отпуска хватката, в която ни стегна коронавирусът. Всички икономики са ударени от кризата и следваща цел на правителствата след овладяване на заразата е рестарт на икономиката.

Някои европейски страни вече направиха първи стъпки за връщане към нормален живот.

Австрия, Полша, Испания, а от днес Чехия и Дания, вече обявиха, че започват да разхлабват мерките, за да овладеят икономическата криза. Светът наблюдава с интерес, за да се види дали заразата ще тръгне с нова сила.

Правителството на Чехия обяви план за постепенно отваряне на магазините и ресторантите в период от 7 седмици за съживяване на икономиката след ограничителните мерки.

Малките магазини ще отворят от 20 април, по-големите от 11 май, а ресторантите и търговските центрове от 8 юни. Предвижда се и частично отваряне на учебни заведения, включително и за провеждане на изпити, но нормалният ход на учебните занятия ще започне най-рано през септември с новата учебна година.

Дания също смекчава някои от мерките срещу COVID-19. От днес отварят детските градини и училищата до 5-и клас в половината общини в страната. Подготвя се и цялостен план за рестартиране на икономиката. Очаква се да заработят отново обекти от малкия бизнес като фризьорските салони, както и някои сектори от здравната система, които не се занимават с COVID-19.

Преди два дни Полша също обяви, че ще отмени след Великден някои от ограниченията, въведени за борба срещу коронавируса, без още да уточнява по какъв начин ще се случи това.

- Advertisement -

Испания, която е сред най-засегнатите от коронавируса страни, също плахо се връща към нормален живот, там бяха пуснати да работят първо младите хора и тези, които не могат да работят дистанционно.

В страните с най-слаба здравна система ситуацията все още е извънредно положение, без обявен план за последващи действия. Сред тях е и България, която е в извънредно положение до 13 май. Вчера извънредното положение в Румъния също бе удължено с 30 дни, което означава, че и там ще има стриктна карантина до 14 май.

В Гърция също всичко, без големите хранителни магазини, е затворено. Там за излизане от вкъщи има глоба 5000 евро. Положението засега остава така до края на април.

Със строги мерки и в извънредно положение са и Великобритания Италия, Франция и САЩ, където заразените и смъртността са най-големи в целия свят и правителствата, които в началото използваха свободен подход, после обявиха извънредно положение и пълна карантина, все още се борят само със заразата, без да предприемат стъпки към връщане на икономиката.

Страните, в които ползват различни от законова карантина подходи, също не са малко. Сред тях са Русия и Турция, където действат социални ограничения, солени глоби и дори заплахи от намеса на армията, но няма обявено извънредно положение.

Една различна Швеция не беше предприела никакви мерки и разчиташе на индивидуалното съзнание на всеки гражданин, но вчера предприе затягане на мерките срещу COVID-19, след като около 11 хиляди души се заразиха. В страната не са затворени нито ресторанти и магазини, нито училища, нито ограничение на излизането. Премиерът обаче предложи да се въведе закон за извънредно положение, който ще позволи бързо да се затворят местата, на които се събират много хора, както и на обществения транспорт, ако се наложи.

Беларус е страната, в която също няма никакви мерки. В събота там бяха отчетени 2226 случая на инфекция и 23 смъртни случая, а СЗО призова страната да затегне мерките.

Беларус привлече вниманието, като продължи да организира футболни мачове – единствената страна в Европа, която го прави. Президентът Александър Лукашенко даде приоритет на икономиката пред карантината, заявявайки, че страната не може да си позволи такава блокада.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече