Андрей Слабаков: Който не вярва, че има коронавирус, е психопат…

0

- Advertisement -

Извънредните мерки в България във връзка с коронавируса са адекватни и навременни, а политиците сега трябва действат като един, смята евродепутатът Андрей Слабаков.
Какви сигнали излъчва Европейският съюз в тази тежка ситуация, как оценява поведението на институциите у нас и какво ще посъветва хората за Великден, Слабаков сподели пред „Ретро“.

 
– Г-н Слабаков, одобрявате ли извънредните мерки, които се прилагат в държавата във връзка с борбата срещу коронавируса? Има и мнения, че някои от тях са прекалени.

– Този, който твърди, че са прекалени, може да види какво се случва в целия свят. И във Великобритания мислеха, че са прекалени. Сега там умират по хиляда души на ден от коронавирус. Според мен мерките в България са достатъчно адекватни и навременни. Европейският съюз много закъсня. Трябваше още през януари да се вземат мерки, като се видя накъде отиват нещата. Но това е много бавна бюрократична машина. Сега тепърва ще правят щаб също като нашия. Което е доста късничко според мен.

– Какво показва пандемията – има ли Европейски съюз изобщо? Държавите си затварят границите, всяка се оправя сама…

– За съжаление, това е положението в Европейския съюз. Той не е империя, така че няма как да има общи мерки. Трябваше обаче да има някакъв щаб за извънредни ситуации и бедствия и още януари да се вземат, мен ако питате, еднакви мерки във всички държави едновременно. Но това не се случи, сега тепърва се случва. И трябваше да има повече солидарност към държавите от ЕС. Мисля, че Италия помоли за помощ в края на февруари, началото на март. Преди седмица гласувахме да им се дадат пари. Нали разбирате с какви скорости се движим. Месец и половина по-късно. Трябваше да се обърне внимание на Италия. А не Германия и Франция да забранят износа на медицински изделия за други държави. Там нямаше все още нищо. Другата невиждана глупост беше на Макрон, който направи общински избори. На 15 март! А се знаеше, че нещата отиват много на зле. Още по-голямата глупост е, че изпрати млади доброволци да доведат възрастни хора до урните, да им помагат. Може да видите каква смъртност има в момента във Франция. Това не е просто безотговорно. Това е за съд, ако питате мен. Знаеш какво се случва и тъпчеш едни хора на едно и също място. Беше само въпрос на време заразата да се разрази със зверска сила. Сега Франция е супер зле. В България действат адекватно. Аз съм достатъчно свободомислещ, но съм готов да се откажа от някаква част от моите права, ако по този начин няма да заразя никого, който, не дай си Боже, да се разболее или да умре. Не знам каква съвест трябва да имаш, за да се разхождаш в парка в такъв момент.

– Напоследък има все повече призиви да се отворят парковете, както и Витоша.

– Но само ако има някакви ограничения с цел предпазване на хората. Защото знам какъв ще е резултатът. Ще се съберат десет майки с десет деца на една площадка, не можеш да спреш децата да си играят, едно заразено да има, ще изпотръшка всички семейства. Ето това ще се случи. Тоест, трябва да се измисли нещо специално за децата. Колкото до възрастните, има достатъчно безотговорни хора, които искат да си правят пикници и купони и отиват да се напият на Витоша, а не вкъщи. Така ще изглеждат нещата. Трябва да има ограничения, защото ще стане голяма беля като в другите държави.
– Какво мислите за тези, които смятат, че коронавирус няма и са привърженици на конспиративните теории?

– Има някакви хора с психически отклонения, които вярват, че земята е плоска, които не вярват, че този вирус съществува, и пр. Те имат нужда от психиатрична помощ, защото не са добре. Самата мисъл, че всички правителства в света и опозицията от всички държави са се договорили да направят нещо лошо на хората, е нелепа. Аз съм евродепутат и мога да ви кажа, че две държави трудно се разбират една с друга, а камо ли всички държави едновременно. Тази мисъл, ако ти хрумне, означава, че ти си природно тъп или си луд. Няма как да се разберат, това просто е технологично невъзможно. Щатите, Русия, Китай и ЕС, всички се разбрали – и опозициите им, и правителствата, всичките казват, че има коронавирус, а то всъщност няма нищо. Нали разбирате, че това не е възможно. Трябва малко здрав разум. Държавите имат различни интереси. Освен това не мога да разбера кой ще спечели от това, че има коронавирус. Освен производителите на тоалетна хартия. Имаше една теория – като фалират малкия и средния бизнес, някакви хора с много пари щели да ги изкупят. Да де, ама проблемът е какво ще ги правиш тези бизнеси, при положение че хората няма да имат никакви пари. Те стават едни безсмислени бизнеси, за какво са ти. Бизнесът от световен мащаб винаги е печелел от хората с пари, а не от бедните. Не мога да разбера на базата на какво е родена тази малоумна теория – че всички са се разбрали помежду си. Това е невъзможно.

– Напоследък президентът Радев е обект на критики, че по-скоро разединява със свои изказвания, а не обединява. Вашето мнение?

– И аз така мисля. Че разединява, което не е добре. Освен че не е в интерес на българите, не е и в негов интерес. Би трябвало в тази ситуация всички политици да действат като един. Тогава има смисъл. Всички институции, лидери на партии в парламента, че и не само, да се съберат и да имат единен план за действие. А не да се противопоставят един на друг. Това не работи за България.

– Тези дни стана ясно, че творците на свободна практика ще могат да получат по три минимални заплати като държавна подкрепа. Как ви звучи това?

– Предполагам, че тези мерки ще се разширят. Вероятно това е като начало. Защото хората на свободна практика, не само в България, пострадаха зверски, особено в областта на културата. Както знаете, първо се затвориха кина и театри. Които ще бъдат отворени последни обаче. Тоест, за тях този период ще е значително по-дълъг, даже и да свърши пандемията. Хората все още ще са уплашени, ще ги е шубе да се събират в театри и кина, да сядат един до друг.Аз съм в комисията по култура на Европейския съюз и внесох своите предложения. От другите групи също пуснаха писмо, което всички политически групи подписахме, и да видим какъв ще бъде резултатът. Сигурен съм, че ще има помощи в областта на културата.
 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече