Кой и защо иска оставката на министър Ангелкова?

0

- Advertisement -

Двете браншови организации на туроператорите – Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) и Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА)внесоха в Министерския съвет искане за оставката на министъра на туризма Николина Ангелкова.

Голяма част от негативното развитие в сектора, породено от Covid-19, е в резултат на неадекватните и ненавременни реакции от страна на министър Ангелкова, твърдят двете организации.

Отсъствие на компетенции по отношение на бизнес моделите и процесите в бранша, непознаване на професионалната терминология, залегнала в нормативните актове, подценяване на проблемите на българския туризъм като цяло са сред мотивите на АБТТА и БАТА.

Светла Атанасова, председател на БАТА, посочи:

„В създалата се ситуация във връзка с коронавируса не са предприети абсолютно никакви мерки – нито към фирмите, нито общо към бранша“.

- Advertisement -

Според двете организации екипът на Министерството на туризма не е осигурил среда за оцеляването на сектора.

Даниела Стоева, председател на АБТТА, коментира:

„Провеждане в изключително критичен за българската икономика период на политика на неясни указания и противоречиви послания, с недефиниран обхват на предлаганите мерки, което вместо да решава проблемите, внася хаос“.

Междувременно в Министерския съвет беше внесено още едно писмо с искане за оставката на министър Ангелкова. То е изпратено от платформа, която обединява интересите на различни представители на туристическия сектор. Писмото е подкрепено от над 600 юридически и 97 физически лица.

Павлина Русева от обединение „Бъдеще за туризма“, в което са включени повече от 30 асоциации и сдружения в областта на туризма, коментира казуса в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“, като посочи, че министерството води селективен диалог само с част от сектора, няма нито един стратегически план за справяне с проблемите, липсват и предложения за антикризисни мерки.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече