Лица без присъди пропищяха от нечовешките условия в килиите: Живеем в кошмар и мизерия, без никакви мерки за предпазване от COVID-19

0

- Advertisement -

Преди повече от месец 40 задържани лица от Централния софийски затвор изпратиха сигнал до различни български институции,  вкл. до президента Румен Радев и Националния кризисен щаб, за безпрецедентно лошите условия в местата за лишаване от свобода, които са на светлинни години от шумно прокламираните мерки за предпазване от коронавируса.

Повече от месец обаче, от нито една институция няма НИКАКВА реакция!

Нещо повече – никой не говори за тези хора, по-голямата част от които са без влязла в сила присъда!

Националният кризисен щаб не е обелил и дума до ден днешен за тези хора, поставени при античовешки условия, натъпкани в тесните килии, без елементарни хигиенни и медицински условия!

Странно е как нито един медик, нито един политик не проявява никакво отношение към тези забравени от Бога хора! Излишно е да се описват условията в местата за задържане под стража в България. Те многократно са ставали достояние на обществото  чрез чужди и родни медии и сигнали и жалби от Десислава Иванчева, Евгения Банева, Джок Полфрийман , омбудсманите Мая Манолова и Диана Ковачева, чийто доклад от месец януари директно предписва затваряне на повечето затвори и арести.

Десетки държави, сред които европейските лидери, САЩ, Иран освободиха задържаните без влязла в сила присъда и тези с по-леки присъди, заради опасност от зарази.

При все, че това са все държави, в които условията са несравнимо по-добри от тези в България!

Очевидно там политиците и медиците мислят за всички прослойки на обществото.  България е безпрецедентно нехуманна и безотговорна.

И какъв е интересът десетки недоказано виновни хора да стоят месеци наред затворени при опасни за живота и здравето условия?  При спрени за неопределено време дела? При неясна перспектива как и кога изобщо ще продължат тези дела , защото е ясно, че и след премахване на мерките пак ще останат в някаква форма, която ще препятства изслушване на свидетели и провеждане на заседания по класическия вариант. Подобни публикации

- Advertisement -

Защо единствено България обърна гръб на задържаните и се прави, че не съществуват?

Още в началото на карантината ген. Мутафчийски беше длъжен да назначи комисии, които да инспектират местата за задържане. Не само, че не го направи, но дори не е повдигнал въпроса!

По сигнала на задържаните до Народното събрание председателката на правната комисия е изпратила писмо до директора на ГДИН какви са условията в Централния софийски затвор?! Какво зависи от него?! Тя не трябва ли да е запозната с последния доклад на омбудсмана Диана Ковачева?!

Десетки жалби до Евопейския съд за защита правата на човека са изпратени от Джок Полфрийман, от Николай Банев, който иска промяна на мярката си в домашен арест. 

Николай Банев, както и други задържани попадат и във възрастовата група над 60 години, за които ООН препоръча други мерки, адекватни на карантината, а не задържане.

Задържаните лица са лишени от свиждания още от февруари, не са виждали семействата си, децата си-в пълна изолация и алиенация от света!

Да не забравяме, че това са задържани лица без влязла в сила присъда! Арогантност, безпрекословна жестокост и нечовешко отношение и пълно безхаберие от институциите и Националния щаб към тези хиляди задържани без влязла в сила присъда!

Кой носи отговорност?

Ген Мутафчийски, премиерът Бойко Борисов, Правосъдният министър -Кирилов или както обикновено НИКОЙ?  И след това институционално безхаберие отново държавата ще бъде многократно осъдена, а за безхаберието ще плащаме ние -данъкоплатците, но не и виновните властимащи!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече