От най-секретната лаборатория в Ухан извънредно проговориха за COVID-19

0

- Advertisement -

Твърденията, че пандемията от коронавируса е произлязла от лаборатория в китайския град Ухан, не се базират на факти“, каза пред „Ройтерс“ шефът на конкретната лаборатория. И добави, че все още няма окончателни отговори откъде е започнала болестта. Любителите на конспиративни теории твърдят, че вирусът SARS-CoV-2, отговорен досега за над 200 000 смъртни случая по света, е бил синтезиран от Уханския институт по вирусология, базиран в града, където болестта бе идентифицирана най-напред.

Въпреки научния консенсус, че коронавирусът е еволюирал по естествен път, подобни твърдения станаха популярни. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви на 15 април, че неговото правителство разследва дали коронавирусът е произлязъл от лабораторията в Ухан. Юан Чжъмин, професор в института и директор на неговата Национална лаборатория по биосигурност, каза, че „злонамерените“ твърдения за лабораторията са „изсмукани от пръстите“ и противоречат на всички налични научни факти.

- Advertisement -

„Институтът няма намерение, нито способност да проектира и конструира нов коронавирус“, каза той в писмени отговори да въпросите на Ройтерс. „Нещо повече, няма информация в генома на SARS-CoV-2, сочеща, че е изкуствено създаден“, подчертава Чжъмин.

Някои конспиративни теории бяха подхранени от добил популярност научен доклад на индийския Технологичен институт, впоследствие оттеглен, който твърди, че протеините в коронавируса споделят „мистериозна прилика“ с тези на HIV. Повечето учени обаче сега казват, че SARS-CoV-2 е произлязъл от диви животни, като прилепи и панголини са идентифицирани като възможни гостоприемници.

Над 70 на сто от новопоявилите се инфекциозни болести произхождат от животни, особено диви животни. През последните години сме свидетели на нарастващите рискове, които представлява близкият контакт между хора и диви животни, в контекста на климатичните промени и постоянната експанзия на човешката дейност“, заяви Юан Чжъмин. И седемте познати човешки коронавируси са произлезли от прилепи, мишки или домашни животни, твърдят учените. Юан отхвърли и теориите, че лабораторията неволно е „изпуснала“ вируса, който е извлякла от прилепи за изследователски цели, като заяви, че процедурите за биосигурност в лабораторията стриктно се спазват. „Лабораториите с високо равнище на биосигурност имат съвършени защитни системи и строги мерки, гарантиращи безопасността на лабораторния персонал и защитата на околната среда от контаминация“, каза той. Макар че новият коронавирус бе идентифициран първо в Ухан, конспиративни теории, циркулиращи из Китай, твърдят, че вирусът не е произлязъл оттам, а от другаде.

Говорителят на китайското външно министерство Чжао Лицзян писа в Тwitter през март, че коронавирусът може да се е появил в САЩ, а в китайски социални медии имаше спекулации, че той е стигнал до Ухан чрез Световните военни (спортни) игри, които се състояха там през октомври. Юан не коментира пряко тези твърдения, но каза, че „все още няма отговори“ за произхода на вируса. Той цитира публикация на британски и германски учени от този месец, която предполага, че вариантът на SARS-CoV-2, който циркулира в САЩ, е „по-примитивна“ версия на този в Китай, и може да се е появил първо в Америка. „Проследяването на произхода на вируса е голямо предизвикателство за науката с голяма несигурност“, посочи Юан Чжъмин.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече