Драматург на Народния театър издъхна в мизерия, откриха трупът…

0

- Advertisement -

Антония Каракостова е и много добър преводач и театрал, дъщеря на известния литературен и театрален критик проф. Стефан Каракостов – ректор на ВИТИЗ през 60-те години. 80-годишната дама е имала тежки здравословни и финансови проблеми. Нямала пари дори за храна и за лекарства и често заспивала гладна. От две зими апартамента й не бил отопляван и се завивала с няколко вехти одеала, за да се сгрее.

- Advertisement -

Шефът на Народния театър Мариус Донкин, както и трупата на театъра е помагала парично на драматуржката от време на време. Директорът описва възрастната дама като изключително работлива, съвестна, отговорна. Тя дари на Народния театър целия архив от книги, документи, ръкописи и снимки на баща си. Антония Каракостова е била успешен драматург и преводач, руски възпитаник на Театралния институт в Москва – ГИТИЗ, но личният й живот е бил твърде сложен. Самата тя израства в ерудирана среда – баща й непрекъснато я води на гости на големия поет и драматург на Народния Николай Лилиев. Той пък учи малкото момиченце да пише и да говори правилно на български. Още от детските си и младеките си години Антония общува с големи актьори като Георги Стаматов, Апостол Карамитев, Стефан Гецов, режисьори като Н.О.Масалитинов и Георги Костов, писатели като Димитър Димов.


Антония Каракостова беше живата история на Народния театър. Тя съхраняваше уникални документи, фотографии и театрални плакати. Макар и пенсионер, от много години тя до последно помагаше на Народния и винаги с радост идваше на всички срещи на ветераните на театъра, организирани през последните години от Мариус Донкин. Заради извънредното положение погребението ще е в тесен кръг, като театърът ще помогне финансово на семейството й да я изпрати в последния й път.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече