Проф. Иво Петров: След 20-30 дни епидемия няма да има никъде

0

- Advertisement -

Епидемията от коронавирус си отминава. Никой не трябва да таи никакви съмнения. След 20-30 дни епидемия няма да има никъде по света.

Това заявява в интервю за вестник „Труд“ проф. Иво Петров. Той е категоричен, че няма доводи за нов пик на епидемията. 

„Смятам, че скорошен нов пик няма да има, но никога няма да имаме ниво на заразеност нула. Т.е., винаги ще има спорадични случаи, които могат от спорадични да прераснат в епидемични, в зависимост от конкретни местни условия. В зависимост от това дали ще се намери ваксина, в зависимост от сезона, в зависимост от това, какъв е колективният имунитет на конкретната група или нация… Но ние трябва да сме подготвени за следващ пик. Няма значение дали ще е след три или след шест месеца, или никога“, казва професорът. 

„Наблягаме на маските, на дистанцията, а никой не се сеща и не иска да говори, че класически средства от преди 50-60 г. – като обеззаразяване на средата, обеззаразяване на водата и на въздуха водят до значително снижение на процента на заболелите, припомня Иво Петров. 

- Advertisement -

Според него извънредното положение трябва да бъде премахнато по една много проста причина. „Като имахме тежки грипни инфекции, нямахме извънредно положение, пък ние като популация и като здравна система се справихме. Обаче трябва да останат задължителни и като урок мерките за лична хигиена, за спазване на дистанция и за някакъв разум в комуникацията“, подчертава професорът. 

Той казва още, че плазма с антитела в България се произвежда много отдавна и ние отдавна я ползваме при тежки инфекции.

„За съжаление, за да се произвежда в големи количества, е необходимо да има голяма „критична маса“ от оздравели донори. Затова, в Германия има призив, хора, които са оздравели от COVID-19 и са позитивни по антитела, да даряват кръв. В България все още няма толкова много оздравели и затова методиката се прилага като индивидуална терапия, на базата на плазма отделена от оздравял индивид чрез плазмафереза. Ако бях позитивен по антитела, веднага бих отишъл да даря кръв“, коментира Иво Петров. 

„Нали знаете, че за да се спечели войната, трябва да се подготвиш за нея в мирно време“, лаконичен е професорът. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече