Собственици на заведения срещу строгите мерки за градините и терасите

0

- Advertisement -

Два месеца, след като хлопнаха кепенци, заради коронавируса, много заведения ще отворят врати. Заповед регламентира при какви условия ще могат да работят тези заведения, които имат открити тераси или градини, научи govoriotkrito.bg                                                                                                                       

Повечето държави в ЕС предпочетоха да оставят затворени вратите на заведенията.

Сред тях са едни от най-пострадалите от коронавируса страни като Италия, Испания, Германия и Франция, където жертвите са хиляди. Но за да подпомогнат бизнеса, те взеха решение кафенетата, ресторантите и баровете да продават храна за вкъщи. Унгария също запазва забраната си, но само за столицата, където случаите на COVID-19 са най-голям брой. Навсякъде извън Будапеща обаче питейните заведения подновяват дейността си.

И Гърция не бърза да възобнови работата на кафенетата и ресторантите, като към момента се планира това да се случи около 1 юни. Там обмислят на заведенията да бъде разрешено да използват по-голямо открито пространство за поставяне на повече маси, като същевременно се спазва необходимата дистанция. Разглежда се възможността за въвеждане и на допълнителни данъчни стимули за сектора, който ще бъде сериозно засегнат до намирането на ваксина срещу коронавируса.

- Advertisement -


По-смели се оказаха страни като България, Сърбия, Словения и Литва.

У нас ресторантите и кафенетата с градини и дворове отварят от 6 май, но при строги мерки за сигурност – сервитьорите ще бъдат с маски, навсякъде трябва да има осигурени дезинфектанти, а разстоянието между масите трябва да бъде поне 2,5 м. Забранява се сядането на една маса на повече от четирима души. Подобни са мерките и в другите държави. В съседна Сърбия заведенията отвориха от 4 май също при спазване на защитните мерки – задължително носене на маски в затворени помещения и спазване на дистанция на открито.

Собствениците на заведения у нас обаче са против изискванията за градините и терасите.

Според тях разстоянието от 2,5 метра между масите е твърде голямо и ще доведе до загуби. Капацитетът на заведение в столицата е 600 души, след въвеждането на мерките местата за клиенти ще намалеят едва на 50.  „Облекченията на мерките всъщност са утежнения. В последните два месеца успяхме да стабилизираме бизнеса си до минимум точка. Направени са договорки с наемодатели, банки, с персонал. Сега, с тази точка, трябва да отворим заведенията на 50%. Този капацитет не може да захрани 100% от разходите на бизнеса“, коментира Ричaрд Алибегов, председател на УС на Българска асоциация на заведенията, пред Нова телевизия.  Според Алибегов по-голямото отстояние между масите, означавало по-големи загуби. Затова браншът има контрапредложение, което вече е приложено в Австрия – разстоянието да е 1,2 м.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече