Ученици скочиха на министър Вълчев срещу матурите

0

- Advertisement -

Петиция против провеждането на матурите след 7 и 12 клас създадоха български ученици, към която се присъединяват възпитаници на всички градове, съобщи „24 часа“.

Зрелостници от няколко софийски гимназии подготвят също и видео обръщение към министъра на образованието и науката Красимир Вълчев и омбудсмана на Република България Диана Ковачева с молбата националното външно оценяване след 7 клас и държавните зрелостни изпити след 12 клас да бъдат отменени.

- Advertisement -

Желанието им се породи от извънредното положение и трудното за мнозина онлайн обучение от вкъщи. Втората причина, която се посочва, е, че докато още върлува коронавирусът, събирането им на едно място е рисково за здравето както на тях, така и на учителите и семействата им. В петицията вече са се подписали близо 1300 граждани от София, 700 от Пловдив, 400 от Варна, а събрани общо с всички останали градове, подписите надхвърлят 6000.

„Как се предполага учениците да се съсредоточат върху изпитите си, докато се чудят дали сред присъстващите в стаята няма заразени? Как ще се чувстват те, когато се прибират към вкъщи? Нима ще бъдат спокойни? Нима ще бъдат сигурни, че няма да навредят на близките си? И защо трябва да поемат този риск“, пишат учениците, като дават за пример Франция, където изпитите отпаднаха. Тя апелират обществото да изкаже мнението си, което също ще бъде включено към видео обръщението.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече