Пандемията може да вдъхнови терористите да използват биологично оръжие

0

- Advertisement -

Пандемията от Ковид-19 може да вдъхнови терористите да използват биологично оръжие. Това опасение изрази днес еврокомисарят Илва Йохансон на заседание на комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, съобщава БТА.

Тя добави, че организираната престъпност е успяла бързо да се пригоди към новите условия на карантината. По нейните думи престъпниците днес се възползват, за да продават онлайн фалшиви защитни средства срещу заболяване и дори несъществуващи стоки.

Йохансон съобщи, че в Чехия работата в болница е трябвало да спре заради кибернападение. Според нея е неприемливо, че засега се отнема само един процент от годишните печалби от над 1 млрд. евро на европейската организирана престъпност.

Еврокомисарят по вътрешните работи призова за връщане към споразумението от Шенген, когато условията позволяват, както и за задълбочаване и разширяване на пространството без гранични проверки. По нейните думи Шенген има нужда от промени и предложи те да започнат с приемането на България, Румъния и Хърватия.

- Advertisement -

Йохансон настоя бъдещото действие на граничното споразумение да бъде съобразено с поуките от пандемията.

В началото на пандемията държавите от ЕС предприеха различни и несъгласувани мерки по границите, отбеляза еврокомисарят. Тя съобщи, че ще предложи проверките по вътрешните граници да отпаднат според данните за заболеваемостта, за готовността на здравните системи, за достъпа до защитни средства.

По нейните думи предстои разрешаването на пътуванията през вътрешните граници първоначално да зависи от причината за пътуването. Йохансон призова при предстоящата отмяна на граничните проверки да не се допуска дискриминация с пропускането само на граждани на отделни страни от ЕС.

Като в машина на времето сме днес, в мрачно и далечно минало. Трябва да се върнем в бъдещето, в нормалността, веднага щом е възможно. Ще бъде трудно и сложно, държавите са изправени пред нелеки решения и заразата ограничава възможностите за действие, заяви Йохансон.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече