Астропсихологът Даниела Йорданова: Рестартираме живота си в периода между 4 юни и 11 август

0

- Advertisement -


Даниела Йорданова e учила психология и астропсихология, занимаваща се професионално повече от 15 години с тази материя. Особен акцент и приоритет е персоналната астрология и работата й с деца. Потърсихме я във връзка с епидемията от коронавирус, който драстично промени живота на цялото човечество.

– Даниела, още през януари казахте, че светът ще „има големи проблеми“ с коронавируса и познахте. Сега много астролози твърдят, че през май проблемите ще отшумят, но се очакват нови през септември. Това така ли е?
– Логично беше това да се случи, защото се намираме в период, който предполага необходимостта от задължителна трансформация  и категорична промяна, както в глобален, така и в индивидуален аспект. А повечето хора трудно разчупват стереотипните си модели на поведение, затова единственият начин да се предизвика промяна е чрез външния натиск, водещ до сериозни лични и социални последствия. Това е принудителният механизъм, чрез който животът ни помага да направим сериозна крачка напред и нагоре в личното си развитие. Друг е въпросът, дали сме готови и дали искаме го направим.
А относно проблемите, които се предполага, че ще се активизират през есента, да, ще има увеличение на напрежението. Имаме си хубава поговорка: „Пилците се броят наесен“. Което означава, че от нас зависи дали ще сме доволни от случващото се през есента и зимата. Разбира се, че то ще е следствие от събитията в момента и най-вече от ролята, която изберем да следваме – дали ще се припознаем в ролята на зависимия човек, движен от страха и съобразяващ се изцяло с външните авторитети (родител, партньор, ръководител, институция и пр.) или ще изберем ролята на самостоятелния човек, осъзнато справящ се със слабостите и страховете си, поемащ лична отговорност за живота си.  
Именно този избор ще определи посоката на случващото се в периода от август до средата на януари следващата година, когато динамиката на събитията ще е много по-категорична, по-бърза, крайна и в определени ситуации направо агресивна, до силно деструктивна.
Искам да подчертая, че в индивидуален аспект това може да бъде много пълноценно време за стартиране на категорично ново начало в живота. Но понеже въпросът ви е свързан със ситуацията в държавата, а не с конкретната личност, то тя ще е коренно различна. Отчитайки, че по-голямата част от народа ни се чувства зависим и несигурен в най-различни аспекти от живота си, съответно е блокиран от личните си страхове и слабости, вероятността основните проблеми да бъдат още по-силно проблематизирани е много голяма. Колкото по-големи са страховете, толкова по-голям е контролът и рестриктивните мерки, от които едно общество се нуждае, за да се излезе от тази фаза на пасивно и напрегнато съществуване. Много се надявам да не съм права в тази си преценка.
Реално до 13 май, би трябвало, ограниченията да бъдат сведени до възможният минимум и животът на хората, постепенно, до първите дни на юни, да се върне в обичайния си ритъм. А това, което е важно да направи всеки в периода  04.06 – 11.08, е свързано с необходимостта да поеме лична отговорност за излизане от собствената си криза, там където я има. Това е времето за „рестарт“ на живота на всеки – време за приключване на старото и започване на новото. Решенията, взети през този период – съзнателно или принудително – ще определят посоката на живота ни чак до края на следващата година, когато ще се видят и финалните резултати.


– Какво означава да рестартираме живота си?
– Означава, че взетите решения и конкретните действия през летните месеци ще провокират по-динамичната ситуация, които ще се разният в периода 12.08 – 21.10. Този период ще окаже влияние в личния, обществения, социалния, образователния и политическия сектор, както и във всеки друг, чиято функция е да се грижи за обществото.
Динамиката ще е в две посоки – от създаване на продуктивни коалиции и партньорства, до категорично приключване на определени отношения. По-силно застъпена ще бъде негативната тенденция. Напрежението, недоволството, агресията във всичките й форми и дори жестокостта, могат да изригнат неконтролируемо, като това ще се отрази на всички видове контакти. Много е вероятно да има внезапни и бързи раздели, окончателно разпадане на съюзи, партньорства, коалиции и прочие.
Идеята е всяка форма на партниране, която не е изградена на взаимно уважение, да доведе до конфронтация с цел категорична промяна или в посока намиране на баланс, или в посока на окончателна раздяла. Възможни са прояви на най-различни форми на социално, политическо и икономическо недоволство.
Поради тази причина, не смятам, че през септември основната тема ще е коронавирусът. По-скоро на преден план ще излязат финансовите проблеми, както и тези, активизирани в началото на годината, но останали на заден план заради вируса. Тези теми са назрявали и създавали стрес и напрежение през последните две години и половина, както в глобален, така и в индивидуален аспект и предполагат поемането на лична отговорност и понасянето на съответните санкции, там където е необходимо.
Най-предизвикателният период ще бъде от края на октомври до средата на 2021 година. Тогава ще се усетят всички последствия от случващото се сега.


– Кога се очаква да излезем напълно от пандемията?
– Не мисля, че пандемията е основният ни проблем, поне не и в нашата държава. Пандемията е както симптом, така и средство, чрез което можем да разберем, че обществото е болно. Дори и да се намери ваксина, ако ние хората не се променим, то ще се появи следващо предизвикателство, което би трябвало да е по-сериозно от този вирус.  
Животът се опитва да ни излекува от нас самите и през този коронавирус всичко в живота ни ще се увеличи максимално – и хубавото, и лошото. Това е една от идеите. Да се наблюдава силна поляризация на мнения, житейски концепции, цели и стремежи, последващи от сериозно противопоставяне и отстояване на лични позиции. Това е част от процеса на всяка еволюция.

- Advertisement -


– Все още има някаква мистерия около този вирус, въпреки че учените по цял свят са впрегнали усилия в неговото изследване. Какво казват планетите за тази зараза и последвалата социална изолация и икономическа криза?
– Основната тема е нивото и качеството на мисленето ни. То определя начина, по който комуникираме – вербално или невербално. Не умеем да общуваме, да водим диалог. Комуникацията е като дишането – вдишване и издишване. Нужно е да се научим да виждаме същественото, да чуваме себе си и другите, да разбираме смисъла, да действаме, а не да говорим. Хубаво е да се научим да мълчим и да говорим само тогава, когато с думите си благославяме, лекуваме и даваме вяра, светлина, надежда и перспектива на хората. Това е една от задачите ни.


– Всички казват, че светът вече няма да е същият. Какви общочовешки изводи можем да си направим от тази криза? Какво трябва да променим в себе си като хора?
– Идваме в този свят не просто, за да бъдем физически потребители на сетивни преживявания, а като непрекъснато търсещи и обособяващи се самостоятелни личности, творци на собствения си свят. Творци, които знаят кои са, какво искат и как да го постигнат, автономни, смели и вярващи в себе си, вървящи уверено по Пътя. Но понякога се губим, обезверяваме и не знаем как и накъде да продължим. Тогава идва кризата, натискът, контролът, конфликтът, дори агресията. Те ни помагат, или поне това е целта, защото когато почувстваме, че светът около нас се разпада, всъщност се разпада или се поставя под въпрос увереността ни, че разбираме реалността, себе си и света, по правилния начин. Тогава идва промяната – индивидуалната, социалната или обществената, но за да се стигне до нея, на всеки ще му се наложи да достигне собственото си дъно, да предизвика собствените си граници, страхове, вярвания и убеждения, за да намери истината и пътя в живота си. Единствено бързото падане до дъното може да ни даде възможност за бързо движение в обратна посока, нагоре към въздуха и светлината. И всеки може успешно да премине през това. Само да си повярва.


– Ще се окажат ли верни анализите, че светът ще изпадне в тежка икономическа рецесия?
– Да, така смятам  – рецесия и рестарт. И „подготовката“ за този труден и предизвикателен период за хората стартира точно сега, в месеците от март до края на юни. Последствията ще ги виждаме в следващите седем години
– Как ще се отрази това на България?
– Държавата ни, както всяка една личност, е добре да върви в посока на развиване на неусвоения си ресурс и блокиран потенциал. Да се работи много и упорито, за да започнем да се „движим“ самостоятелно, осъзнато поемащи отговорност за качеството си на живот. А за да се случи това, е много вероятно да останем без подкрепата, на която сме разчитали отвън до момента. Паралелно с това много хора ще трябва професионално да се преориентират

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече