Българският посланик в Северна Корея разказа истината: Ким Чен Ун има здравословни проблеми

0

- Advertisement -

 „Смятам, че Ким Чен Ун има здравословни проблеми. Навремето неговият баща изчезна от политическия хоризонт за около 20 дни. Оказа се, че германски кардиохирурзи са дошли в Пхенян и с пълното си оборудване са му направили спешна сърдечна операция. След това той се възстанови, зае си функциите. Предполагам, че нещо подобно се е случило и сега„. Това коментира пред bTV Йордан Памуков, българският посланик в Северна Корея.

„Разбира се, държави като Северна Корея, те са в тотално информационно затъмнение.

Аз бих си позволил да ви дам един пример, който предполагам, че ще бъде интересен. На посещение в Северна Корея по покана на правителството на Пхенян дойде зам.-министър на икономиката на Чешката република. Навремето, през 50-те години, Чехословакия е построила един завод, който произвежда части за тяхната военна промишленост, завод, който е бил вкопан в планина. Заместник-министърът го водят там, срещат се с директора на този завод и научава от директора, че той не е информиран, че световната социалистическа система не съществува, че Чехословакия вече не е Чехословакия, а разделена на Чехия и Словакия. Представете си, това става в 2007 г., значи, толкова години след като в Европа нещата са променени, хората в Северна Корея, дори директор на голям завод, не е знаел за това„, разказа още Памуков.

- Advertisement -

„Ние сме една от първите държави, които са признали Северна Корея веднага след нейното основаване през 48-а година. Една голяма част от техните партийни и държавни ръководители са учили в България. Мога да дам пример с директора на Дирекция „Европа“ към Министерството на външните работи, господин Ким чон Бук, който е завършил Италианска филология в Софийския университет. Дори нещо повече, неговата съпруга, примата на корейската опера е завършила Консерваторията в България и е била ученичка на Райна Карнобатлова Добрева„, коментира експертът.

 „За България той смята, че това е неговата втора родина, защото се е запознал със съпругата си тук. Почти всички ръководители са минали през България, включително и държавният им глава Ким Йон Ан, който е председател на президиума на Народна демократична Република Корея. Имал съм две срещи с него и на двете срещи той изпадна в едно умиление, връщайки се назад във времето с много приятни чувства, спомени за България„, допълва още той.

„Аз общо взето, когато тръгнах за Северна Корея бях наясно с нещата, които ще видя там. Даже нещо повече, в Севернокорейското посолство в София надълго и нашироко ме запознаха с обстановката в Северна Корея, че севернокорейските граждани живеят с много сериозни дефицити – на продукти от първа необходимост, облекла, електрическа енергия. Те бяха на режим, може би на 3-4 дни по един ден имаха електрически ток, същия режим важеше и за водата. Дори ние, в дипломатическия квартал, бяхме на режим на ток и на вода, там, където се предполага, че трябва да се грижат за чуждестранните представители, но те нямат ресурса да поддържат това„, каза още Памуков.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече