Българският посланик в Северна Корея разказа истината: Ким Чен Ун има здравословни проблеми

0

- Advertisement -

 „Смятам, че Ким Чен Ун има здравословни проблеми. Навремето неговият баща изчезна от политическия хоризонт за около 20 дни. Оказа се, че германски кардиохирурзи са дошли в Пхенян и с пълното си оборудване са му направили спешна сърдечна операция. След това той се възстанови, зае си функциите. Предполагам, че нещо подобно се е случило и сега„. Това коментира пред bTV Йордан Памуков, българският посланик в Северна Корея.

„Разбира се, държави като Северна Корея, те са в тотално информационно затъмнение.

Аз бих си позволил да ви дам един пример, който предполагам, че ще бъде интересен. На посещение в Северна Корея по покана на правителството на Пхенян дойде зам.-министър на икономиката на Чешката република. Навремето, през 50-те години, Чехословакия е построила един завод, който произвежда части за тяхната военна промишленост, завод, който е бил вкопан в планина. Заместник-министърът го водят там, срещат се с директора на този завод и научава от директора, че той не е информиран, че световната социалистическа система не съществува, че Чехословакия вече не е Чехословакия, а разделена на Чехия и Словакия. Представете си, това става в 2007 г., значи, толкова години след като в Европа нещата са променени, хората в Северна Корея, дори директор на голям завод, не е знаел за това„, разказа още Памуков.

- Advertisement -

„Ние сме една от първите държави, които са признали Северна Корея веднага след нейното основаване през 48-а година. Една голяма част от техните партийни и държавни ръководители са учили в България. Мога да дам пример с директора на Дирекция „Европа“ към Министерството на външните работи, господин Ким чон Бук, който е завършил Италианска филология в Софийския университет. Дори нещо повече, неговата съпруга, примата на корейската опера е завършила Консерваторията в България и е била ученичка на Райна Карнобатлова Добрева„, коментира експертът.

 „За България той смята, че това е неговата втора родина, защото се е запознал със съпругата си тук. Почти всички ръководители са минали през България, включително и държавният им глава Ким Йон Ан, който е председател на президиума на Народна демократична Република Корея. Имал съм две срещи с него и на двете срещи той изпадна в едно умиление, връщайки се назад във времето с много приятни чувства, спомени за България„, допълва още той.

„Аз общо взето, когато тръгнах за Северна Корея бях наясно с нещата, които ще видя там. Даже нещо повече, в Севернокорейското посолство в София надълго и нашироко ме запознаха с обстановката в Северна Корея, че севернокорейските граждани живеят с много сериозни дефицити – на продукти от първа необходимост, облекла, електрическа енергия. Те бяха на режим, може би на 3-4 дни по един ден имаха електрически ток, същия режим важеше и за водата. Дори ние, в дипломатическия квартал, бяхме на режим на ток и на вода, там, където се предполага, че трябва да се грижат за чуждестранните представители, но те нямат ресурса да поддържат това„, каза още Памуков.

Прегледана: 44356

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече