Актрисата Рени Врангова сензационно: Искаха да запишат майка ми като болна от COVID-19 без изследване

0

- Advertisement -

Актрисата от Народния театър и съпруга на режисьора Александър Морфов – Рени Врангова публикува във фейсбук емоционален разказ за това как 89-годишната й майка щяла да попадне в статистиката „болни от коронавирус“, без да й е било направено изследване. Lupa.bg публикува изповедта на Врангова без редакторска намеса.

„Преди няколко дена на майка ми (89 години) й става лошо, много ниско кръвно (110/40). Жената, която се грижи за нея се притеснява и вика Бърза помощ, обажда се и на брат ми, който Слава Богу е наблизо и веднага отива при майка ми. Идва лекар, установява ниското кръвно, “назначава” да се дава кока кола и солен айрян.

Решава обаче и да измери температурата, съобщава 38 градуса, преслушва гърдите и заключава, че майка ми е със затруднено дишане (такива оплаквания досега не е имала) и ще е добре да я вземат в болницата и да я сложат за малко на апаратно дишане, но и добавя, че ще я запишат като болна от коронавирус.

- Advertisement -

На въпроса на брат ми – как така, без тест, без доказателство, лекарката отговаря: Така се прави!!! Брат ми, разбира се, не допуска това да се случи. Малко по-късно майка ми се оправя, няма температура, вече няколко дена след този случай се чувства добре. Мисля само затова, какво би се случило ако брат ми не беше там. Майка ми щеше да е поредната бройка от статистиката БОЛНИ от коронавирус?

Щеше да е в болница, нас нямаше да ни допуснат при нея (тя сама е безпомощна, защото има деменция) и… подтискам въображението си. Как вече да вярвам на данните, които се съобщават всеки ден? Знам колко им е трудно на лекарите, но Моля Ви, това не трябва да се прави!!! Моля Ви!!!“

Специалисти коментираха скандалната ситуация пред Lupa.bg по следния начин: „Препоръките на Световната здравна организация, и спрямо тях – на Националния оперативен щаб, са всеки, който прояви дори един симптом на коронавирусна инфекция, да се изследва в подходящата среда. Един симптом може да бъде само повишена температура или само затруднено дишане. Екипите на Спешна помощ не са снабдени с китове за извършване на PCR-проба, което при толкова възрастен пациент би наложило прием в болница, където да бъде изследван. Остава неясен въпросът защо медикът е предположил директно включване на апаратна вентилация. Протоколите включват взимане на PCR-проба, рентгенография или скенер на бял дроб и проверка на жизнените показатели, включително сатурация. Ако те са ниски, се налага назално подаване на кислород при нужда“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече