Истината за интервюто на Миролюба Бенатова с ген. Мутафчийски

0

- Advertisement -

Ген. Венцислав Мутафчийски от самото начало на интервюто с Миролюба Бенатова не се държи джентълменски и е видимо изнервен, защото бил изпратен от премиера Бойко Борисов да отговаря на въпроси от компетентността на здравния министър Кирил Ананиев и на експерти от Министерство на здравеопазването. Това е една от версиите, която обяснява защо още при старта на скандалния разговор професорът шеф на Националния оперативен щаб за борба с COVID-19 и началник на ВМА апострофира събеседничката си и реагира остро на всеки въпрос, разкриха пред Lupa.bg запознати със ситуацията.

Именно с факта, че ген. Мутафчийски бил накаран да вади горещите картофи на Ананиев и да дава обяснения от компетенциите на МЗ може да се обяснят и скандалните думи, с които той посреща Миролюба Бенатова преди началото на интервюто: „Ти, от таксито, къде си тръгнала да се връщаш?“

Интервюто е проведено в последния ден на извънредното положение – 13 май, а бе излъчено на 14-ти вечерта в предаването „Алтернатива“ по телевизия TV1. Бенатова се присъедини към екипа на TV1, а интервюто й с професора генерал бе неин дебют за медията. Тя сама призна, че интервюто с най-популярния човек в държавата станало случайно, без тя да иска. Просто той й е бил предложен като вариант от правителствения пресцентър.

- Advertisement -

"Срещата беше извънредна, непланирана. Предния ден поисках от Министерството на здравеопазването да ми съдействат за интервю с някого от щаба, по повод конкретен сигнал за искане на негативен PCR тест срещу планов прием в болница. От МЗ ме препратиха към Министерския съвет. Оттам, през пресцентъра и по каналния ред, направих същото искане, следствие, на което няколко часа преди интервюто получих потвърждение. Нямаше как да питам само за конкретния случай. Факт е, че Мутафчийски прие да отговаря и на други въпроси. Как и дали отговори по същество, вече е друга тема", разясни Миролюба Бенатова във фейсбук.

Така се оказва наистина, че здравното министерство първоначално си е измило ръцете и не е искало да отговори на въпроса на журналистката дали в МВР болница не приемат пациенти за лечение, без да си направят PCR тест за тяхна сметка, въпреки че не влизат заради коронавирус. Хората на Кирил Ананиев прехвърлили топката към Министерския съвет и ген. Мутафчийски. Въпросът стигнал и до министър-председателя, който преценил, че шефът на НОЩ, който два месеца бе бомбардиран всекидневно с всякакви остри въпроси е доста по-компетентен да отговоря по здравни теми отколкото министъра на здравеопазването финансиста Кирил Ананиев. А както е видно и от брифингите Ананиев изпитва доста голяма трудност да говори по здравни теми и често се налага да обяснява какво всъщност е искал да каже.

Генералът има доста по-ясна мисъл и изказ, дори понякога да е краен в коментарите си. „Вярно е, че проф. Мутафчийски си изпусна нервите, нещо, което Кирил Ананиев нямаше да направи, защото е с доста благ характер, но пък министърът бе спасен от пълна излагация, защото той нямаше да може да отговори нормално и на 10 % от въпросите на Бенатова“, коментираха пред Lupa.bg нашите източници.

"Вие ще препоръчате ли на директорите на болници да не изискват PCR, за да приемат пациенти за планирани лечение", попита журналистката професора хирург. "Ама, това не е моя работа, вие се объркахте съвсем. Те въпросите ви са към Министерството на здравеопазването", казва проф. Мутафчийски, а Бенатова контрира, че именно оттам и от Министерския съвет са я пратили при него.

На няколко пъти шефът на НОЩ упреква Миролюба Бенатова, че говори глупости и небивалици, докато накрая нервите му не издържат, той избухва и изпуска още една скандална фраза: „Очаквам да измрат много хора, яко да измрат.“ След което сваля микрофона и прекратява интервюто, излизайки бесен от стаята.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече