Нов кошмар: Огнище на ку-треска в област Габрово (Как да се пазим)

0

- Advertisement -

На сутрешния брифинг за разпространението на коронавирусната инфекция у нас проф. Тодор Кантарджиев, който е директор на Центъра по заразни и паразитни болести, съобщи за огнище на ку-треска в област Габрово:

„В момента имаме сравнително голямо огнище с повече от 20 положителни случая на ку-треска в област Габрово  – в селата Крамолин, Ловнидол и Съботковци“.

„С PCR-тестове беше доказана ку-треска при 14 случая вчера – става дума за ветеринарни лекари и персонал на две кравеферми и една овцеферма“, посочи проф. Кантарджиев. Той отбеляза, че това заболяване има симптоми, които може да са подобни на коронавирусната инфекция:

„Казвам това в рамките на брифинга, защото в началото при температурно състояние колегите лекари първо са търсили коронавирус. Не само коронавирусът предизвиква висока температура. Огнище на ку-треска  – надявам се, че ще се вземат необходимите мерки“.

Ку-треската (известна още като Кланична треска, Куинсландска треска, Балкански грип) е зооантропонозите – заболяване, което засяга не само животни, но и хора. Причинител е бактерията Coxiella burnetii, която е изключително издръжлива и остава дълго време жизнеспособна във външна среда.

Основният резервоар на заболяването (организъм, който пренася патогена, но обикновено не боледува) при домашните животни са говедата, овцете и козите. Болестотворните микроорганизми се отделят чрез млякото, фекалиите, урината и околоплодната течност при раждане.

При хората около 50% от болните имат клинични прояви – треска продължаваща 1 – 2 седмици, главоболие, мускулни болки, повръщане, диария и др. Смъртните случаи при хората са под 2%. След преболедуване организма изгражда продължителен имунитет.

Информацията огнище на ку-треска в три ферми в Габровско и Севлиевско беше потвърдена и от РЗИ-Габрово, откъдето посочват, че случаи на това инфекциозно заболяване в района се регистрират от три години.

- Advertisement -

Директорът на РЗИ доктор Николай Пенчоков отбеляза, че откриването на огнището на ку треска в Габровско не е свързано с изследвания за коронавирус и поясни, че ветеринарите са сигнализирали за заразени животни във  фермите, които обслужват.

Инфектирани са четирима ветеринарни лекари и 14 души от персонала, вероятно при поглъщане на прах.

Предстои да се прецени как ще се процедира със заразените животни, но от сега е ясно, че ще има тежки последствия за производителите на мляко и млечни продукти.

На болните лекари и работници във фермите ще бъде назначено лечение, посочи д-р Пенчоков: „Ще им осигурим преглед при инфекционист, ще им бъде назначено антибиотично профилактично лечение, защото трябва да се изчистят“.

Заболяването е познато в района на Габровска област от преди три години, обясни още директорът на РЗИ и изказа предположение, че се разпространява и в други райони на страната, но все още не са открити носителите на заразата, която не се предава от човек на човек.

Как да се предпазим от инфектиране с ку-треска от животински продукти:

„Като не консумираме мляко от случайни производители, незрял кашкавал, незряло сирене. На пазара от частния производител в багажника – това нещо е много опасна заигравка с това заболяване“, обясни д-р Пенчоков.

Утре ще заседава областната епизоотична комисия и ще бъдат набелязани мерки за справяне с огнището на заразата.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече