Доц. Мангъров: Бойко ми каза: „Ако бях жена, щях да ти пусна“

0

- Advertisement -

Премиерът Бойко Борисов и инфекционистът доц. Атанас Мангъров водили разговор цял час, от който министър-председателят бил чул гласа на науката и рекъл на специалиста: „Ако ти бях жена, щях да ти пусна“ (в 9-ата минута на видеото). Това разкри сензационно в ефира на Би Ти Ви шефът на Детското инфекциозно отделение в София.

„Прави чест на премиера, че той чу гласа на науката, а не гласа на страха. Чу го от мен при нашата среща“, сподели още доц. Атанас Мангъров – най-яркият опозиционен глас срещу мерките на Националния оперативен щаб и неговия ръководител ген. Венцислав Мутафчийски. 

Миналия месец той се срещнал с Бойко Борисов. “Тогава говорихме час-час и нещо и аз мисля, че той ме чу много добре. Разбра ме. С неговия цветист начин на изказване, някъде на 40-ата минута той каза: „Виж, Мангъров – ако бях жена, щях да ти пусна“, сподели началникът на детската клиника в Инфекциозна болница.

Още от началото на карантината  доцент Мангъров развива тезата за „стадния имунитет“ – колкото повече млади и здрави хора преболедуват вируса, толкова по-бързо ще се справим с Covid-19.

„Това сега, което става с паркове, което става с детски градини, става въпреки всички резерви на щаба и се радвам, че премиерът ме чу. След срещата ни хората не бяха затворени нито за Цветница, нито за Великден“, сподели доц. Мангъров и по този начин намекна за разделителната линия между него и Националния оперативен щаб.

„Има ли конфронтация? Зад мен не стои никой, аз съм тук, защото се забавлявам. Това ми е работата. Когато виждам неща, които считам, че не са правилни, опитвам да ги коригирам“, каза доц. Мангъров.

Според него в България има „достоверно и доказано 280 хиляди души, които са имали контакт с Covid-19, а огромна част от тях не са разбрали“.

Каза, че заключението за това може да се направи, ако се сравнят изследваните PCR тестове и резултатите за изградени антитела срещу коронавируса. „3,86% от направените PCR тестове са положителни. В друго проучване от 31 хиляди души е установено, че над 1200 души имат антитела – тоест по-малко от 4%“, каза инфекционистът.

- Advertisement -

Добави, че смъртността от коронавирус у нас е 0,04%, което означава, че умира един човек на 2500 души. За справка – смъртността при морбили е 1 промил (тоест 1 на 1000 души), каза доц. Мангъров.

„Всичко, което беше направено, беше направено с най-добри намерения – за да се спасят човешки животи. Но беше хубаво да се направи малко по-умно и да не се нанася такъв тежък икономически удар“, смята той.

„Това с PCR-ите и бързите тестове можеше да се направи, преди да се затвори страната. В момента тя се отваря. Направихме тестове с полицаите, в Банско, но те не показаха едно и също нещо“, каза членът на просъществувалия за кратко експертен медицински съвет в борба срещу коронавируса.

С тези думи той припомни таргетното изследване, при което бяха тествани над 1000 полицаи на първа линия и бе отчетена ниска заболеваемост. Когато обаче бе направено масово тестване на жителите на Банско, то се оказа, че 5,5% от тях са заразени с Covid-19.

По думите на доц. Мангъров, в България продължителността на живота е много по-ниска, отколкото в Италия. Поради тази причина и смъртността от коронавируса е по-ниска. 

„По средна продължителност на живота Италия е на четвърто място в света и средната възраст на починалите от коронавируса там е над 80 г. България е на 80-о място в света със средна продължителност на живота около 73 г.“, сподели той.

Доц. Мангъров сравни ситуацията в двете държави с детско отделение в лечебно заведение. Каза, че ако приемем, че Италия е болница с отделение за недоносени бебета, то „ние сме болница, в която няма недоносени новородени“. При вирусна инфекция в първата, където има повече застрашени, броят на смъртните случаи ще е в пъти повече, обясни той.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече