Мартин Димитров: Държавните бензиностанции са грешка, ще ни струват 500 млн. лева

0

- Advertisement -

Държавните бензиностанции ще са голяма грешка и ще ни струват около 400-500 млн. лв. Ще ги платим всички ние. Нелепо е, че държавата не е успяла да регулира пазара досега със структурите, с които разполага, но сега решава да строи бензиностанции. Това заяви пред Би Ти Ви бившият лидер на СДС Мартин Димитров. 

Икономистът обясни, че у нас има най-много бензиностанции на 1 милион души население. Около 400 бензиностанции се падат на 1 милион българи. Във Франция те са 200, а в Румъния още по-малко.

„Решението е да се намалят ограниченията за създаването на новите данъчни складове“, допълни икономистът.

Проблемът е в достъпът до данъчно акцизните складове, не в броя на бензиностанциите, смята експертът.

- Advertisement -

Трябва да се облекчи самата процедура по създаване на нов склад, те да бъдат регулирани, а обществени доставчици трябва да публикуват в края на всеки месец свободните количества, за да е ясно къде и как може да бъде направен истинският достъп, каза още Димитров.

Според него да се използват държавните складове е единствената добра тенденция.

„Но тя не е достатъчна, защото в законопроекта пише, че ако сте бизнесмен и искате достъп до данъчен склад и той ви бъде отказан, това, което трябва да направите, е да отидете в Агенция „Митници“, да се оплачете и те едва ли не стават ново полицейско звено, отиват да разследват защо ви е отказан достъп. Само че една система ако не работи автоматично, без да се налага участието на полицейско звено, така няма да стане“, заяви Димитров.

„Пазарът трябва е да изграден така, че постоянно да има нови данъчни складове, конкуренция и нови „играчи“. Държавата не е успяла да регулира пазара досега със структурите, с които разполага, но сега решава да строи бензиностанции. Нелепо е“, заключи Димитров. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече