Скандално! Депутат от ГЕРБ : Българи и македонци не са били един народ, а шопите са етническа група!

0

- Advertisement -

Внушението, че шопите са отделен етнос е антибългарска теза, която обслужва сръбски интереси

В своето участие в предаването „Свободна зона“ на 29.05.2020 година депутатът от ГЕРБ и член на комисията по отбрана Владимир Тошев определи шопите като етническа група, като в допълнение към това изаяви, че не приема, че българите и македонците са били един народ. Във връзка с така направените твърдения, следва да се отбележи, че шопите не са етническа група. Те не представляват отделен етнос от българската нация, а са етнографска група, каквито са и добруджанците и тракийците. Шопите са хора, които говорят майчин български език, имат български фолклор и се самоопределят като българи.

Тезата, че шопите не са българи, се развива систематично и трайно от Белград като опит за асимилация на тези хора и откъсването им от българската нация. В този смисъл, внушението, че шопите са отделен етнос е антибългарска теза, която обслужва сръбски интереси. Въпросът дали българите и македонците са били един народ и към днешна дата е натоварен с много емоции.

Отвъд емоциите има исторически факти, които не могат да бъдат оспорвани. С произход от Вардарска Македония (днешната Република Северна Македония) са част от българските учени, военни, общественици, писатели, политици (включително премиери, министри и народни представители), които са се самоопределяли като българи. Към днешна дата в Република Северна Македония има немалко нейни граждани, които открито заявяват, че възприемат себе си за българи. През десетилетията много от тях са подложени на репресии заради тази своя позиция.

- Advertisement -

Снимката е илюстративна: http://blife.bg/

Изявлението на Тошев е обида за тези хора, за техните предци и роднините им в България, които са с произход от Македония. Самото изказване на господин Тошев е в противоречие с Договора за приятелство между България и съседна Македония, които бе подписан на 1 август 2017 година. Това изказване е продукт на кръгове, които искат да противопоставят българи и македонци и да върнат времето назад. Посочените тези бяха изказани от г-н Тошев в качеството му не просто на народен представител, а на член на постоянната Комисия по отбрана.

По този начин се дава ясен сигнал към хората с българско самосъзнание в Македония и у тях се формира усещането, че за пореден път са предадени от България, която те смятат за своя „матична“ държава и от привързаност към която са били подлагани на натиск и репресии. Считаме, че представянето на подобни тези, които не са консенсусни и които не са били обект на обществена дискусия е особено недалновидно.

Фактът, че са изказани в националния телевизионен ефир от народен представител и член на Комисията по отбрана поставя въпроса за необходимост от цялостната позиция на българската държава. Като претендент за значим фактор в региона, следва държавата ни да заяви кохерентна и стратегическа обосновка на своята политика и подход по тази тема.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече