СЗО ЛЪЖАТ! Китай е укривал важна информация за К-19 и никога не е помагал в борбата със заразата

0

- Advertisement -

През януари тази година, когато коронавирусът започна да си проправя път лека полека извън Китай, СЗО публично похвали азиатската държава за помощта в борбата с COVID-19. Китай бе похвален, че е споделил „веднага“ генетичната карта на вируса и прозрачността му относно вируса била „впечатляваща“. Но далеч от хорските погледи, СЗО далеч не е било толкова впечатлено.

Според запис от една от срещите на комисията, до който стигат The Associated Press, в първите дни на пандемията Китай е укривал важна информация, а това е вбесило СЗО. Въпреки публичната похвала, Китай забавя генетичната карта на вируса с една седмица, а през това време три различни лаборатории в света вече са го разгадали.

Записът, който AP публикува, е направен по време на среща на 6 януари. Здравните власти се оплакват от правителството в Китай, което не им дава нужната информация за вируса, за да успеят да защитят и останалия свят, забавяйки пандемията. Чак на 20 януари Китай обявява, че вирусът е много заразен. Още десет дни отнема на СЗО да обявят глобална пандемия.

Китай чака две седмици, преди да даде на СЗО част от информацията, свързана с хоспитализираните пациенти и случаите на COVID-19. Генетичната карта получават едва, когато другите лаборатории публично обявяват, че са успели да разгадаят генома на вируса.

„Имаме изключително минимална информация. Не е достатъчно, за да успеем да планираме, какво ще се случи“, казва Мария Ван Керхове, епидемиолог и технически ръководител на СЗО в борбата с COVID-19.

„В момента сме на етап, в който Китай ни дава информация 15 минути преди да я пуснат по националната си телевизия“, казва главният представител на СЗО в Китай Гауден Галеа.

Записите са публикувани само дни, след като ООН поиска независимо разследване за това, откъде е тръгнала пандемията. Също така множество страни се усъмниха в това, как Китай се е справил с пандемията, въпреки множеството похвали на СЗО към азиатската държава. Подозренията, че здравната организация „е на страната на Китай“ доведоха и до това Доналд Тръмп да спре да финансира СЗО, а по-късно и да отреже всички връзки с нея.

През това време Си Дзипин пък се зарече, да дава по 2 милиарда долара на организацията в следващите две години, за да й помогне в борбата с коронавируса. Той бе категоричен, че Китай винаги е давал нужната информация на здравните власти.

Всъщност за първи път от много време, Доналд Тръмп наистина се оказва прав – вместо Китай да сътрудничи със СЗО, организацията е била „държана на тъмно“.

От офиса на СЗО в Китай отказват да коментират информацията, като категорично заявават, че техните екипи са работели ден и нощ, за да предоставят нужната информация.

По време на втората седмица от пандемията доктор Майкъл Райън, шефът на СЗО за спешни случаи, заявява, че се страхува сценарият от епидемията SARS, когато Китай дълго време крие данни за вируса, да не се повтори.

„Случва се абсолютно същото – константно се опитваме да изкопчим информация от Китай за това какво се случва там. Предният път СЗО едва успя да се измъкне от ситуацията“, заявява той на записите, публикувани от AP. След това той настоява да се приложи повече натиск върху Китай и дава за пример епидемията от ебола в Конго: „Това не се случва в Конго, защото имаме данни. Трябва да видим данните. Това е най-важното в този момент“, заявява той.

Според някои експерти СЗО е имало добър план зад това да лъже публично. Адам Камрад-Скот, професор по глобално здравеопазване в Университета в Сидни, казва, че ако организацията публично е критикувала Китай, то страната е можела да спре да дава каквато и да е било информация.

„Оскъдните данни са по-добре от никакви данни“, казва той. Но не застава плътно зад СЗО. Според него, организацията е направила грешка, тъй като генетичната карта на вируса е от основно значение, а след като СЗО е продължила да защитава Китай, дори и след като те не са се съгласили, е „изключително проблемно“.

„Те отидоха прекалено далеч. Със сигурност това породи много въпроси за връзката на СЗО и Китай“, казва проф. Камрад-Скот.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече