България настръхна: Бойко в ареста за ЧРД! Борисов отнесе ново кроше от Васил Божков

0

- Advertisement -

Премиерът днес става на 61, хазартният бос го „поздрави” с поредна порция разкрития за безобразията на властта

България буквално настръхна от уличаващия разговор на Бойко Борисов с неизвестен събеседник, проведен през април 2019-а. Аудиозаписът на спявката съдържа данни за престъпления, които се наказват с дълъг престой зад решетките, като например планирано „прибиране” на „100-200 къщи за гости”.

Социалните мрежи са настръхнали, хората масово искат Бойко Борисов да бъде разследван и най-сетне да попадне на мястото си – Централния софийски затвор.

Записът нажежи България до червено в петък следобед. Предполага се, че умишлено е пуснат на 12 юни, защото днес – 13 юни, министър-председателят с речник и поведение на престъпник отбелязва 61-я си рожден ден.

По този повод бизнесменът с 18 обвинения Васил Божков поздрави от Обединените арабски емирства премиера Бойко Борисов със стар есемес от 2018 г. Снимката е публикувана в профила му във фейсбук. В кореспонденцията от преди две години, за която твърди, че е с Борисов, бизнесменът поздравява лаконично: „Честит Рожден Ден!!! Здраве и успехи!“. Борисов отвръща с „мерси“, изписано на латиница.

Поздрав „за забавление“

Към днешния пост Божков уточнява, че есемесът е „за забавление: Ч.Р.Д., ББ! Пак“.

„За забавление“ е реакция към Борисов, който преди два дни обяви че се забавлява с публикуваното от Божков като тяхна комуникация. Тогава министър-председателят коментира темата преди заседание на правителството като обясни, че телефонът му няма кирилица, един от отговорите му обаче беше на латиница (вижте видеото в края). Със „забавляваме се“ Борисов засега избягва да отговори и на въпросите за записа от петък, в който говори по телефона и споменава готвенето на присвоявания в особено големи размери на „100-200 къщи за гости”.

Много по-интересно е обаче какви думи си разменят двамата след пожеланията в следващ разговор няколко дни по-късно.

На 20 юни 2018 г. разговорът започва Божков с репликата „Благодаря!!!“. Борисов отвръща (всички негови думи са изписани на латиница – бел. ред.) с усмивка и „помагай“. Бизнесменът с интереси в хазарта веднага се поставя на разположение: „Само кажи. Къде и за какво?“, а Борисов отвръща отново с усмивка и допълнението: „По принцип“.

В твърденията си досега за рекет от управляващите, Божков през цялото време говори, че от него Борисов е искал да „помага“, а „такса помагане“ било плащане на процент (20%) от печалбата на лотарийния бизнес.

Божков: Никога не съм дължал пари на бюджета

„Имам 18 обвинения. Засега…Те се дължат на показанията на едно лице. Под внимание не са взети показанията на десетки други разпитвани свидетели, които опровергават Прокуратурата. На разпит не са извикани само ББ, Менда и VG (вероятно финансовия министър Владислав Горанов – бел. ред.). Вече пети месец в България не разрешават на адвокатите ми да ме защитават, а съм с назначени служебни защитници“, пише още Божков в публикацията в събота, която придружава снимката с есемеси.

Основното ми обвинение е за неплатени суми към бюджета. Това биха могли да бъдат обвинения към компаниите, които са спазвали законите и са заплащали всички данъци и такси стриктно. Половин милиард по данни на МФ, от които ви лишиха с лека ръка. Аз никога не съм дължал и не дължа пари на бюджета„, твърди обвиняемият бизнесмен.

„VG умишлено и целенасочено създаде тази инсинуация. Прокуратурата се втурна да прави внушения за огромни кражби, за да прикрие разграбването на имуществото на мен и близките ми“, посочва още Божков като с тези дупи прави препратка и към колекцията от културно-исторически ценности, част от която бе иззета от разследващите, а останалите предмети все още се описват.

За какво благодари Божков на Борисов на 20 юни 2018

През пролетта на 2018 година започна първата атака срещу хазартния бизнес на Божков. Тогава Валери Симеонов (по онова време той е вицепремиер) внесе законопроект за промени в Закона за хазарта, с който поиска забрана на рекламите на лотарийни билети.

- Advertisement -

На 20 юни 2018 г. проектът е разглеждан в комисията по бюджет и финанси в парламента. Депутатите решават, че ще поискат от Европейската комисия нотификация заради съмнения, че текстове от него противоречат на европейски директиви. Това означава блокиране на проекта за поне 4 месеца – документите изискващи нотификация се предават на ЕК 4 месеца предварително и после предстои произнасянето.

Председател на комисията е Менда Стоянова (ГЕРБ). Тя е сред двамата основни герои, за които Божков твърди, че през последните години са му помагали за бизнеса по поръчка на Борисов.

Преди гласуването в бюджетна комисия, проектът е минал през комисията по европейски въпроси, която от своя страна поискала становище от правна дирекция на парламента трябва ли нотификация или не.

На 20 юни Стоянова обяснява, че правна дирекция е препратила въпросът към финансовото министерство. От там обяснили, че Законът за хазарта от 2012 г. е приет след нотификация от Еврокомисията и ако ще се правят значителни изменения в него, той трябва да мине през нова нотификация.

Стоянова не коментира на какво противоречи проектът и препраща въпросите към министерство на финансите. Владислав Горанов, който го ръководи, е сочен от Божков като човека, с когото е контактувал за хазартния си бизнес през последните години. Според обвиняемия бизнесмен той го е информирал и какво „помагане“ очакват с Борисов (като част от печалбата от бизнеса с билетите за търкане) или че трябва да прехвърли Национална лотария на посочен субект. В последния месец Божков публикува снимки на есемеси и с него.

След заседанието на комисията на 20 юни Симеонов се оплаква пред медии – „Това отлагане не кореспондира с декларираната подкрепа от БСП и ГЕРБ“. Според него интересите законът му да не бъде приет са 3 млрд., на колкото той оценява (в лв.) оборота в сектора.

„За 3 млрд. много неща могат да се случат и много позиции да се променят“, добавя Симеонов. В отговор на въпрос той коментира „Нямам полезен ход, нямам намерение да скачам от последния етаж на партийния дом“.

Съобщенията между Божков и Борисов са в 19:47 ч. на 20 юни 2018г. – решението да се поиска нотификация вече е взето, а това блокира, поне временно, проектът на Валери Симеонов.

Този законопроект беше „забравен“ от управляващите и коалиционните им партньори. С него щяха да бъдат засегнати и обектите за продажба, сред които „Лафка“. Срещу проекта се бяха обявили и бизнес, медийни и спортни организации. През декември 2018г. се разбра, че проектът има „зелена светлина“, защото след нотификацията от ЕК не са реагирали с бележки и становище. Тогава Стоянова каза, че ще се занимаят със закона през 2019г.

По-късно лидерът на НФСБ призна, че се е срещал с бизнесмена в кабинета си, Божков дошъл с адвокат и му обяснил мотивите си срещу закона. Симеонов твърди, че не ги приел.

Така и не се разбра категорично дали Валери Симеонов самостоятелно атакува Божков или е просто говорителят и с какви мотиви. От тогава обаче започнаха проблемите му с управляващите, които се засилват през 2019, за да достигнат в началото на 2020 – нов закон, който забрани частните лотарии и обвиненията на прокуратурата срещу Божков.

За това имаше неофициални информации, но те бяха потвърдени едва в последните седмици, когато самият бизнесмен започна да разкрива част от отношенията си с властта.

През лятото на 2018 г. Божков спря за известен период договореностите си с „Нова тв“, в която Национална лотария беше най-големият рекламодател. А по-късно ги подновява при много по-ниска рекламна инвестиция. Пак в последните си разкрития, той твърди, че след като братята Кирил и Георги Домусчиеви купуват медиата, от него е поискано да плаща по 20 млн. лева за реклама за срок от 10 години и да подпише нов договор. Срещу това Кирил Домусчиев му обещава „пълен съпорт“ в комисията по хазарата и в законодателството.

Месеци по-късно (началото на 2019 г.) Божков купи и „Левски“, за което също се твърдеше, че не е по негово желание, а поръчано от Борисов и въпреки, че дълго отричаше – сега той го заявява в сигнала, който изпрати до прокуратурата. В него укриващият се в Дубай описва своята версия на действия на Борисов, Горанов и Стоянова срещу него и бизнеса му. Той твърди, че е готов да свидетелства и има доказателства.

И в момента Валери Симеонов е сред малкото политици, които атакуват Божков. Той твърди, че от неговите предложения и през 2018г., и през 2020г. е започнало всичко срещу бизнеса на хазартния бизнесмен. Макар че възможностите за реклама на лотарийните билети останаха без променя в закона, местата за продажба също не са сериозно ограничение, но според Симеонов е по-добре това да е държавен хазарт.

В началото на седмицата лидерът на НФСБ обяви, че Божков е финансирал кампанията на Мая Манолова, а тя ще го съди. Самият бизнесмен показа, че е уведомил Борисов с есемес, че няма да я подкрепи. Симеонов обяви и че следващият ще бъде Валентин Златев, който също излезе с позиция, че ще съди всеки, който замесва името му.

Сигнал с подател Vasil Bozhkov

Сигнал, представен като изпратен от името на Васил Божков получи „Дневник“ на редакционния мейл в събота сутрин. В него са копирани главният прокурор и водещите прокуратури, както и медии. Информацията в него насочва вниманието към няколко фирми, свързвани с други хазартни компании и нарушения от тях. Той е подписан от Васил Божков и дори редовният му хаштах – #БъдетеЗдрави. Мейлът на подателят е в abv.bg.

Пред „Дневник“ от „Нове холдинг“ казаха, че сигналът не е изпращан от Васил Божков и той ползва друг фирмен адрес.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече