Оставката на Танева виси на косъм: Пренебрегнала използването на забранени от ЕК пестициди заради евросубсидии

0

- Advertisement -

Зърнар №1 може да загуби 11 милиона евро селскостопански субсидии от ЕС за 2019 година

Появи се още една неотложна причина земеделският министър Десислава Танева да подаде оставка. След разследването на Валя Ахчиева “Ненаказаните отровители на пчелите“ Европейската комисия коментира в четвъртък, че българската фирма  „Октопод инвест холдинг“ e получила 11 милиона евро селскостопански субсидии от ЕС за 2019 година, които може да ги загуби, ако съдът установи употреба на пестициди забранени от ЕС, съобщава изданието „19 минути“.


Припомняме, че под ръководството на Танева от 2014 г. земеделското министерство изсипва безконтролно между 22 млн. и 28 млн. лв. всяка година от еврофондовете на зърнар №1. Причината е проста – самата госпожа министър идва от групата на зърнарите – беше шеф на Мел инвест преди да влезе в политиката през 2009 г. Това са 100 души, които си делят 1 млрд. лв. годишно от нашите пари.
Разследването в две части на Валя Ахчиева достигна до вниманието на Европейската комисия, след публикуването на нейните филми с английски субтитри и на статия в изданието EURACTIV.com.

- Advertisement -

Говорителят на Европейската комисия Даниел Розарио заяви: “Правилата за получаване на Европейски субсидии за много ясни. Бенефициентите на субсидии напушаващи ключови европейски директиви и регламенти рискуват тези субсидии да бъдат съкратени или напълно отнети, в зависимост от сериозността на напушението. Това се отнася с особена сила за европейското законодателство за пестицидите“.


Розарио добави, че тази мярка идва в допълнение на други санкции, които могат да бъдат приети като наказание за използването на забранени пестициди. Той отбеляза, че спазването на европейското законодателсто за пестицидите е задача на страните- членки.
В резултат от процедурни трикове, до този момент пчеларите не успяват да докажат в български съд причинно-следствената връзка между пръскането със забранени химикали и мора на пчелите.


На въпрос на EURACTIV какъв е размерът на европейските субсидии, получени от въпросната фирма Октопод инвест холдинг, Розарио каза, че за 2019 г. сумата е била 11 милиона евро.


EURACTIV научи също, че във вторник българската прокуратура се е самосезирала по разследването на Валя Ахчиева за масовото измиране на пчелите и е пазпоредила проверка. Прокуратурата или ресорните контролни органи на държавата могат да ангажират наличните доказателства, за да предизвикат съдебно дело по делото.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече