Съдът: Нямало е чума по добитъка (А защо избиха толкова животни?)

0

- Advertisement -

Истината възтържествува! Ани Петрова от Болярово, която показа чутовна воля и не допусна стадото ѝ да бъде избито заради чумата, спечели финално съдебната битка. С решение Върховният административен съд (ВАС) се произнася, че заразата не е доказана, пише в. „Сега“.

През есента на 2018 г. областното поделение на Агенцията по безопасност на храните регистрира две положителни проби в животновъдния обект на Ани и разпореди той да бъде заличен. Овцете трябваше да се умъртвят. Жената оспори пробите, не пусна ветеринарите, обикновени хора и БСП я подкрепиха.

Най-важната част от решението на ВАС гласи: „Не са изложени обективни факти, установяващи безспорното наличие на болестта по животните и съображенията за вземането на крайните мерки за преодоляването й. (…) В разглеждания казус липсват убедителни доказателства за развитието на болестта ЧДПЖ във времето в конкретния регион и степента на разпространение“.

Съдът отчита, че свидетелските показания установяват добро здравословно състояние на стадото в различни етапи от периода юли – септември 2018 г. Пък и… представената справка от БАБХ показала, че 203 овце били живи впоследствие, включително двете с уж установена чума.
Тези вълнения бяха част от големия скандал, свързан с избиването на животни в Странджа заради чумата. През цялото време стопанката твърдеше, че стадото ѝ е здраво, а медийни кадри свидетелстваха за това. Впоследствие битката се пренесе на събедния терен, за да се стигне до дело във ВАС, което завърши в полза на стопанката – заповедта от есента на 2018 г. е отменена.

Епицентър.бг припомня, че още през август 2018 година Ани Петрова твърдеше, че „чума по животните в Ямболско и Странджа няма“. Тя, заедно със своя съпруг Тодор, гледат стадо от 200 овце в Болярово и отказа да пусне ветеринарните власти в стопанството си, за да умъртвят стадото им, въпреки че имаше протокол за положителни проби на заразата.

„Протоколът е фалшив. Нарочиха ни, защото протестирахме в съседното село Шарково“, обясни Ани Петрова тогава. Тя бе категорична, че няма болно или умряло животно в стопанството си, както и в останалите ферми.

Според нея чума никога не е имало в региона, а животните са били евтаназирани напразно.

- Advertisement -

Тогава държавата унищожи 4000 овце и кози в Странджа. Вместо 30 000, обявени от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) за болни от чума. Останалите бяха спасени заради силния граждански и политически отпор срещу произвола на институциите.

Днес обствениците на унищожените животни продължават да се чувстват предадени от държавата си. А в региона никой не вярва, че там е вилняла чума. Сполетялото ги зло си обясняват с конспиративен план на кабинета „Борисов 3“ за обезлюдяването на Странджа и планове за заселването на бежанци там.

„60 дни животните ми са тормозени, затворени. Аз съм единственият животновъд в Болярово, на който стадото е затворено. Всички други стада пасат. Нямам заболяло животно. Нямам умряло животни. Аз и моят съпруг сме обявени за заплаха за обществото. Искам да попитам, господата какъв е сертификатът за акредитация, като Агенцията по акредитация не е подновила сертификата на база на какво се издават заповеди? Кой управлява България? Искам да попитам и от кой щам е болестта? Те са избивали здрави животни, без да знаят от кой щам е тази болест. За мен болест няма. Мислите ли, че ако аз имам заболяло животно, умряло, ще го прикривам. Няма как да стане“, твърдеше тогава Ана Петрова – нещо, което днес съдът потвърди с решението си.

Тогава, посещавайки региона, лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви: „Министрите Порожанов и Радев да си ходят веднага, избиха животни без причина!“

До последно от Министерството на земеделието и от агенцията по храните бяха категорични, че животните са били умъртвени правилно, тъй като е доказано, че има положителни проби на чума.

„БАБХ излъга, като обяви пред Международната организация за безопасност на животните, че стадото от Болярово е унищожено, а животните – убити. Стадото си е живо и има прираст от 100 агнета. Всичките животни – около 280, са в отлично здраве и са наблюдавани от ветеринарен лекар. Обаче за държавата стадо няма, фермата е заличена и стопаните не получават субсидия. И въпреки настояванията ни“, заяви адвокат Шейтанов.

От юли 2018 г. досега от Европейската комисия не са докладвали за нови огнища на чума в България. А обществото така и не разбра от нашите институции откъде дойде заразата.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече