Пилотите на новите F-16 мизерстват в САЩ! Каракачанов ли се облажи с 300 хиляди долара, спестени с калпав договор?

0

- Advertisement -

 Военният министър Красимир Каракачанов е подписал много странен и унизителен договор със САЩ за обучение на четирима български летци, които трябва да усвоят новите машини F-16.

Това обрекло на мизерия висококвалифицираните пилоти, пише „Галерия”, позовавайки се на информацията от авиатори с дългогодишен опит. За изтребителите нашето правителство плати 2 милиарда лева и самолетите ще бъдат  доставени до януари 2027 година.

 За базата в Сан Антонио вече заминаха четирима български пилоти, които ще се обучават в управление на самолетите F-16 в продължение на три години и половина. Първите девет месеца от тях са за изучаване на английски.

Тук започват първите недомислици в договора. Пилотите знаят много добре езика, който се използва изобщо във въздухоплаването, дори в кабините на гражданските самолети разговорите в  пилотските кабини се водят на този език. Така изискват международните правила под които България се е подписала.

 Вторият скандален момент в  договора с дневните пари, отпуснати за пилотите. Те са в рамките на 70 долара, което е пренебрежимо малко за американските стандарти  и трудно стигат да покрият дневните разходи за храна и вода. Сумата е крайно недостатъчна за нормален живот извън казармите. Така например нашите военни няма как да наемат автомобили за придвижване. Преди години подобни проблеми са решавани, като към заплатите от 2000 долара, нашите офицери са получавали допълнително по 2500 долара за покриване на комуналните сметки в квартирите и транспорта. Прости сметки показват, че от бъдещия престой на летците в САЩ, министерството спестява около 300 хиляди долара – толкова, колкото струва терасите към апартамента на военния министър Каракачанов.

- Advertisement -

 Срокът на договора на летците е трепна недомислица.

Абсурдно дълъг е периода от три години и половина, когато става дума за обучени пилоти, които вече са летели на подобни машини като е 16. През това време пилотите ще имат право на отпуск,  но близките им са в неведение дали американската страна ще разреши семействата да се съберат. По този въпрос нямат яснота и във военното министерство, макар че това зависи изцяло от него.

„Ще дам пример с мен,  коментира пред „Галерия” генерал Димитър Шивиков.

 През 2011 и 2012 година бях на обучение в колежа на сухопътните войски на САЩ. Бяхме представители от 67 страни. В рамките на тези 16 месеца се запознах и сприятелих с всички колеги. Заминах с един куфар и когато дойде време да се прибираме, се оказа че всички колеги от другите страни имат право на огромно количество допълнителен багаж, чиито разходи се поемат от съответната страна. Аз и семейството ми си платихме багажа.

След завръщането написах докладна, в която предложи това да се преосмисли.  Отговорът беше меко казано изумителен. Видите ли, трябвало да съм благодарен, че съм бил изпратен и че след като съм отишъл с един куфар, кой ме е карал да си купувам дрехи и да ги взимам с мен. Ето защо се надявам това да се прочете и от хората,  които да преосмислите вземат адекватни решения. След като се изпращат тези колеги,.да бъдат поставени в равни условия с другите иначе е отбиване на номера.“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече