Рекетиран бизнесмен показа мафията отвътре: Братът на вътрешния министър е личен шофьор на Пепи Еврото (ВИДЕО)

0

- Advertisement -

В интервю за Антикорупционния фонд бизнесменът Илия Златанов разказва за връзките между бившия следовател Петър Петров с многозначителния прякор Петьо Еврото, Делян Пеевски, Специализираната прокуратура и опита за кражба чрез изнудване на фирмите от групата на „Изамет“ – най-големият български производител на асансьори. От 12 април тази година бизнесменът живее извън България.

В сюжета, достоен за класически мафиотски филм с рекет, заплахи за живота и връзка между политици и гангстери, се намесва и братът на вътрешния министър Младен Маринов, който, освен ченге, се оказа и с ангажимент извън работното време в МВР – личен шофьор на компрометирания бивш следовател и настоящ адвокат Пепи Еврото.

Покъртителната му история започва преди три години с неговия конфликт със съпругата му и детето му за собствеността на работещия бизнес за милиони на фирмата „Изимет“. По това време годишният приход на компанията е 20 милиона лева.

Мажоритарният собственик Илия Златанов разказва как известно време е подавал сигнали до институциите в опит да намери подкрепа, но никой не му обръща внимание. НАП е отказала да направи ревизия на фирмата през 2017 година с аргумента, че няма ресурс.

На 25 юни миналата година синът му Явор Златанов и негов съдружник влизат във фабриката в Дупница с полиция и частен съдебен изпълнител. Те представят документи, че собствеността фирмата „Изамет“ е прехвърлена на „К Корекшън“ – Кюстендил. Фабриката спира дейност и Илия Златанов е отчаян.

Негов съсед му казва, че познава един човек, дето бил „малко скъпчия“, но пък можел да му помогне. Така го води в ресторант „Осемте джуджета“ на ул. „Шандор Петьофи“ в София, където от години се е установил Петьо Петров – Петьо Еврото, който сега е адвокат.

Печално известният Пепи Еврото

Петьо Еврото бе шеф на специализирания следствен отдел до 2016 година. Тогавашният главен прокурор не позволи Еврото да бъде уволнен дисциплинарно и наложи Висшият съдебен съвет да гласува оставката му. Сега Петров е адвокат.

„Истината ще възтържествува, приятелю. Тук са идвали много хора и съм помогнал на всички“, казал Петров на Илия Златанов при първата им среща, спомня си бизнесменът. След това институциите се задействат светкавично.

На 3 юли Илия Златанов подава сигнал за изнудване и още на следващия ден е разпитан. На 19 юли Специализираната прокуратура съобщава, че са повдигнати 6 обвинения за изнудване, неизгодни сделки, присвояване и пране на пари.

От трезорите на съпругата на Златанов и децата му са иззети 565 000 евро и 35 кг злато за 4 милиона евро. Ден преди изземването в офиса на препоръчани адвокати Илия Златанов подписва запис на заповед за близо 2.86 милиона лева в полза на Любена Петрова, съпруга на Петьо Еврото. Падежът на заповедта е 30 ноември. Петрова бе организатор на „гражданските акции“ в подкрепа на главния прокурор Сотир Цацаров през 2016 година. След това се жени за Еврото.

Пред офиса на Петър Петров винаги има джип с охранители от „Делта гард“ и патрулка с полицаи, разказва Илия Златанов.

Бизнесменът подписва споразумение с Петров, че през август ще му върнат парите в Швейцария, а половината ще останат за адвоката, но Еврото не подписва споразумението. После му представили адвокат Десислава Коцева, която щяла да представлява неговите интереси. Тя е известна като организатор на част от срещите от скандала „Яневагейт“ между тогавашната шефка на Софийския градски съд Владимира Янева и съдия Румяна Ченалова.

През септември Златанов го викат, че са намерили документите за златото и му предлагат да делят 50 на 50.

После следва затишие, а Коцева обяснява на бизнесмена, че сега са заети с избора на Иван Гешев за главен прокурор, те организирали митинги в негова подкрепа. „И сега Гешев като стане главен прокурор, всичко ще си дойде на мястото“, казват на Златанов.

- Advertisement -

През декември го вика Петьо Петров и иска да му припише всичко на него, но не му казва какво смятат да правят.

„Но каза Пеевски мислеше да развива бизнеса две години и половина, и след това ако ти струва казва два и половина милиона оценката, той ще ти даде два милиона и осемстотин хиляди“, разказва Златанов.

Пеевски искал да участва в подмяната на старите асансьори в страната, защото се очаквало от ЕС около 4 милиарда евро. „После ми каза (Еврото), че от фирмата „К Корекшън“, на която активите са прехвърлени фиктивно’ е продадена на негов съдружник – Кристиян Христов (27 г)“, разказва Златанов.

„На 15 януари т.г. пак ми викат в „Джуджетата“. Същия ден му налагат без негово искане охрана от две момчета от Перник. През два часа охраната докладваше на Митко Спасов – Каратиста, основател на „Делта гард“, обяснява бизнесменът.

Към този момент Златанов вече не е допускан до неговата база на „Гара Искър“. Викал е полиция, но никой не идвал. „Роден брат на министър Маринов (вътрешния министър) е униформен полицай и личен шофьор на Еврото“, обяснява Златанов.

На 15 януари Еврото му казва, че го вижда за последен път и ако не му прехвърли всичко, ще го вкара в затвора, а пък синът му е там и няма да излезе.

„На 20 март в съм в Дупница в предприятието, обажда ми се (адвокат) Коцева и ми казва веднага да тръгвам към Джуджетата. Качват ме на втория етаж – там са четирима души Петров, жена му и Коцева и още една адвокатка. Казаха, че тя защитава интересите на сина ми. Отивате в 3 часа в Правителствена болница, синът ти трети ден от ареста не е закаран на хемодиализа, получава пристъпи, отивайте там и подписвайте. Знаеш какво трябва да направиш. Иначе ти в затвора, а той ще умре“, разказва Илия Златанов.

Казано му е: „Ние с Черепа се оправихме, вие ще изчезнете като песъчинки в пустинята“.

Антикорупционният фонд изрично е посочил, че нито един от замесените в историята не е пожелал да отговори на въпросите.

Сплашването

Преди три дни разследващият журналист и член на Антикорупционния фонд Николай Стайков обяви, че е бил подложен на телефонен тормоз, а жилището му – на вандализъм. След подаването на оплакване и разгласяването на случая обажданията с питания за ковчези и погребални венци са спрели като по команда.

„Телефонният тормоз на погребални теми спря като по команда след централните новини на бТВ, които съобщиха за това. Точно 24 часа след като започна, също като по команда, от различни номера и с различни гласове. Което пък беше два часа след като изпратих един мейл с въпроси и се обадих на един мобилен номер, публично наличен в интернет регистър. По този въпрос – моля за малко търпение“, пише Стайков.

Той разказва как в четвъртък вечерта с яйца са били замеряни прозорците и фасадите на къщата, в която живее семейството му, и друга на най-близките им роднини, в която всеки уикенд са децата му. Двете жилища са на разстояние 20 км една от друга.

„Посланието, съчетано с питане за бели ковчези и венци на всеки 20-30 минути, е повече от ясно. Причините за този доста некадърен опит за сплашване ще станат ясни съвсем скоро, не непременно по институционалния път“, обясни журналистът.

Вижте бруталната история във видеото:

Осемте джуджета

Вижте първа част от разследването на АКФ "Осемте джуджета". Какви тайни крие един столичен ресторант с огледални стъкла и засилена охрана и какво ни казва той "от кухнята" на прокуратурата и МВР?

Публикувахте от Антикорупционен фонд в Вторник, 23 юни 2020 г.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече