Удар на Govoriotkrito.bg: Телевизията на Волен фалира

0

- Advertisement -

„Алфа” пуска кепенците, белокосият лидер на „Атака” останал без пари за издръжката на партийната кабеларка

Телевизията на Волен Сидеров е пред фалит, издаде само пред Govoriotkrito.bg източник от партийната кабеларка на „Атака”. Информаторът ни твърди, че беловласият лидер на националистите, който напусна голямата политика и намери тих пристан в Столичния общински съвет, е останал без пари за издръжката на партийния рупор.

Операторите и репортерите на „Алфа” били предупредени да се ослушват за нова работа, за да не останат без доходи при затварянето на телевизията. Няколко от по-известните имена в медията на атакистите, която тръгна през ноември 2011 г., вече са си „постлали” в други нюзрумове, обясни запознатият с драмата пред Govoriotkrito.bg.

В края на септември 2019-а Съветът за електронни медии (СЕМ) пререгистрира телевизията на Волен. Собствеността на канала вече не е на партия „Атака“ (лицензът е издаден на името на формацията на Волен Сидеров – бел. ред.), а е прехвърлена на „Фондация Алфа 2018“. Досега „Алфа“ бе прецедент на пазара, като единствената медия, собственост на политическа партия. Дори регистрираната наскоро телевизия на БСП – Българска свободна телевизия, според регистъра на медийния регулатор е собственост на „Фондация Дума“.

- Advertisement -

Председателя на СЕМ София Владимирова обясни пред „Капитал“, че „Алфа“ вече няма да е обществен доставчик както беше досега, а търговски. „Смятам, че тази промяна е за добро“, коментира Владимирова. „Алфа“ бе регистрирана като обществен телевизионен оператор с информационен и образователен профил. Каналът много често бе обект на мониторинг от СЕМ и е била неколкократно санкционирана за език на омразата и етническа нетолерантност, написа преди време „Капитал”.

Поради факта, че до онзи момент лицензът на „Алфа” бе собственост на „Атака”, каналът бе най-непрозрачният. В отчета за финансите на партията от последните три години няма никакви числа, които могат да подскажат, че се отделят пари за медиата, за разлика от 2012 г. например, когато е записано, че около 605 000 лв. са отишли за нея. „Алфа“ не беше регистрирана и в Сметната палата за последните парламентарни избори като доставчик на услуги, т.е. официално не е получила средства за кампанията.

След пререгистрирането на телевизията би трябвало тази непрозрачност да отпадне и вече да бъде по-ясно откъде идват потоците на финансиране в медията с подчертано проруска ориентация.

Каналът „Алфа“ започна да излъчва програмата си с двумесечно забавяне през октомври 2011 г. след няколко отказа за регистрация от СЕМ. „Атака“ обявява старта на собствена телевизия в края на 2009 г. след оттеглянето на подкрепата от телевизия СКАТ на Валери Симеонов, която излъчва предавания на партията. През 2012 г. се завръща на екран дискусионното студио на Волен Сидеров – „Атака“, което до 2009 г. се излъчва от СКАТ.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече