Схема за източване на Здравната каса: 73-ма „заразени” с СOVID-19 се оказаха здрави?!

0

- Advertisement -

Нова измама с коронавируса – инфекция внезапно „напусна“ 73-ма положителни в Доспат. Повторните проби на заразените са били отрицателни, предаде 24smolian.com.

„На основание Заповед 333 на Министъра на здравеопазването в края на миналата седмица бяха изпратени 89 контролни проби за PCR изследване на позитивни на COVID-19 от община Доспат. От тях повторно положителни резултати имат 16, които не се съобщават като новооткрити и оттам идва разликата в броя на тези, които сме съобщили и общия брой на положителните“, призна шефът на Здравната инспекция д-р Мими Кубатева.

С тази Заповед 333 се променя до момента на издаването й действащата разпоредба за 28-дневна карантина на позитивни лица и 28-дневна домашна изолация на дехоспитализирани лица. От 28 дни тя се променя на 14 дни.

„В тази връзка, в края на седмицата бяха взети проби на положителните, които бяха на домашна изолация. Карантината на такива лица се снема след изтичане на периода и наличие на един отрицателен резултат. В резултат на изтичане на карантината и наличие на отрицателен резултат, 43 лица от община Доспат са със снета карантина“, посочи д-р Кубатева.

- Advertisement -

През изминалата седмица са изпратени 225 проби за PCR изследване, от които 27 са на медицинския персонал от неврологичното отделение на областната болница, които са отрицателни. Извършени са 316 бързи теста, от които има 8 положителни – един на IgM и седем на IgG антитела.

Според закона Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) не може да дава пари на болниците, когато те не извършват дейности. Заради пандемията с коронавируса и извънредното положение в България болниците спряха много дейности. Така те нямат пари за получаване от Здравната каса. След решение на парламента на болниците им бяха изплатени 85% от средната им заработка за първите три месеца – януари, февруари и март по националния рамков договор. Проблемът е, че болниците са изработили дейности само за 30, 40 или 50% от тази сума.

Въпросът е как тогава болниците ще оправдаят останалите пари, за които нямат дейности, а са получили пари от НЗОК?

Ако Здравната каса им каже да връщат парите? Тогава ще има брожения, защото лекарите и медицинските специалисти не могат да останат без заплати. Ако здравната каса си затвори очите сега и опрости тези пари на болниците, които вече им е дала, но без дейности, то след време, като влезе ревизия в касата или в болниците ревизорите ще ги разнищят заради това нарушение на закона.

Решението бе намерено – завишаване на бройката заразени, за да се отчита дейност и така да се оправдаят парите…

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече