Вървят залози: България ще се вдигне ли, ако Гешев посмее да арестува Румен Радев?

0

- Advertisement -

Конституционният съд  допусна за разглеждане по същество делото, образувано по поставени от главния прокурор Иван Гешев въпроси, свързани с имунитета на държавния глава Румен Радев. Прокурор №1 поиска тълкуване на основния закон през януари. В него той защитава тезата, че конституционната разпоредба, която позволява действащ държавен глава да бъде разследван за държавна измяна и нарушение на конституцията, е неясна и се нуждае от тълкуване, обясниха конституционалисти пред Govoriotkrito.bg.

В поредица въпроси Гешев питаше какво е държавна измяна и може ли президентът да бъде преследван от закона по време на мандата си, въпреки че има имунитет. Първоначално в искането не се правеше връзка с конкретен казус, а беше уточнено, че “абстрактният характер на тълкуването, което извършва Конституционният съд, не изисква задължително наличие на определен, конкретен правен спор“.

Ден по-късно главният прокурор съобщи, че питането на имунитета на Радев е за конкретен случай”, четем в сайта „Свободна Европа”.

Какво би се случило, ако съдът разреши президентът да бъде разследван? Добре е да припомним, че Румен Радев е единственият политик, избран на мажоритарен принцип с над два милиона гласували за него. Освен това той продължава да е единственият политик, който поддържа огромен процент на одобрение. Тук отваряме скоба и поставяме въпрос какво ли е одобрението за Гешев?

- Advertisement -

Снемането на имунитет на президента означава, че срещу него могат да бъдат приложени всички мерки за неотклонение, включително и задържане под стража. От Гешев това може да се очаква, смятат наблюдатели на действията му. И тук възниква един сериозен въпрос- ще се вдигне ли народът, за да защити президента си в случай, че Гешев го арестува? По темата вече вървят залози и оживени дискусии в социалните мрежи, Govoriotkrito.bg.

Съмненията, че такива действия ще са продиктувани от политически подбуди, витаят с пълна сила сред обществото, което означава, че Гешев и прокуратурата като институция не се ползва с необходимото доверие на обществото, но това едва ли ги интересува. Показателен е примерът с нарочения за извършител на престъпление прокурор от ВКП, който дори бе арестуван, но съдът разпореди да бъде незабавно освободен, тъй като се доказа, че не е извършил престъпление.

Вероятен е и подобен сценарий, но унижението да те разхождат из цяла София с белезници и въртенето на подобни кадри в световния видеообмен са най-големият удар срещу всеки политик, който притежава морал, а президентът е точно такъв политик. Вече знаем, че за много други действащи политици моралът не значи нищо. Виждаме през последните седмици, че и презумпцията за невинност също не значи нищо, а Гешев иска да вкарва в затвора на базата на вероятности. По всичко личи, че се задават интересни времена и много тестове за демокрацията и народа.

Автор: От упор

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече