Президентът: От Борисов зависи дали НСО ще охранява Доган и Пеевски

0

- Advertisement -

Президентът обяви, че охранителите, които влязоха в скандален сблъсък с бившия правосъден министър на брега в парк „Росенец“, са служители на НСО. В извънредно обръщение от „Дондуков“ 2 държавният глава уточни, че е имал лична среща с шефа на службата генерал Красимир Станчев и в момента тече служебна проверка по случая.

„Днес имах разговор с началника на НСО. Охранителите са служители на НСО. Относно правомерността на техните действия е в ход служебна проверка. Отдавна заявих, че г-н Пеевски и г-н Доган не трябва да се охраняват от НСО. Това зависи от изпълнителната власт в лицето на г-н Борисов“, заяви Румен Радев, цитиран от Дир.бг.

Припомняма, че повод за изявлението му стана акцията на Христо Иванов. Във вторник съпредседателят на „Демократична България“ пристигна по вода на брега в непосредствена близост до лятната резиденция на Ахмед Доган. На място го очакваха охранители, които се опитаха да го изблъскат с аргумента, че теренът е частен. Христо Иванов отказа да отстъпи и настоя, че земята е публична държавна собственост и следва всеки да има достъп до нея. Напрежението ескалира дотам, че се наложи намеса на полицията. Пред камерите Христо Иванов и придружаващите го активисти обявиха, че охранителите не се легитимират, за да не се разбере, че работят в НСО и обяви, че отговорност носи и президентът Румен Радев, на чието подчинение по закон е службата.

- Advertisement -

Днес държавният глава подчерта, че решението за охраняваните лица се взима от комисия, съставена от председателя на ДАНС, началника на МВР и този на НСО.

„Подопечните на премиера – ДАНС и МВР, определят дали към някое лице има заплаха, а НС0 назначава охраната“, посочи Румен Радев. Той припомни, че при предишното събиране на комисията, представителите на изпълнителната власт са решили, че има необходимост от охрана на депутата ДПС Делян Пеевски и почетния председател на партията Ахмед Доган.

„Днес настоях генерал Красимир Станчев да свика отново тази комисия и да преразгледат необходимостта от охрана. Очаквам и комисията в Народното събрание да изпълнява функциите си по контрол. Редно е правителството, прокуратурата и местната власт да извършат проверка на обектите в парк „Росенец“ и при отклонение от законите да извършат необходимото„, добави държавният глава.

В заключение Румен Радев каза, че „приетият през 2015 г закон за НСО на практика отне правомощията на президента по реалното ръководство и контрол над службата“, защото „допълнително охраняемите се определят от изпълнителната власт, а контролът се извършва от Народното събрание“. На края държавният глава заяви, че ако ще му се търси отговорност за действията на НСО, поставя категорично изискване: „Нека ми се възстановят правомощията по закон“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече