Авторитетно издание: Корупционна криза притиска Борисов до стената

0

- Advertisement -

Няколко авторитетни световни медии обръщат внимание на събитията в страната от последните дни.

„Корупционна криза притиска Борисов до стената“ – с това заглавие днес „Политико“ се спира подробно на протестите и арестите в България, цитира clubz.bg.

„За повече от десетилетие германската канцлерка Ангела Меркел и други дясноцентристки лидеи в ЕС никога не поискаха да надникнат по-дълбоко в това как техният верен Бойко Борисов управлява неговата страна.

Те сега ще трябва най-сетне да вдигнат капака над неговото премиерство. Плещестият бивш пожарникар и шампион по карате се бори за политическото си оцеляване с многоглава като хидра корупционна криза, която разголва това как безотчетни олигарси са обвили пипалата си около ключови институции като правосъдието“.

„Политико“ се спира на всички сюжети, предизвикали протестите – от снимките от спалнята на премиера и твърденията на Васил Божков, през историята с плажа на „Росенец“ до конфликта между президент и премиер и акцията на прокуратурата в президентството миналия четвъртък. Медията разказва за протестите в центъра на София и за ранения студент.

„Политико“ специално отбелязва, че „българският президент социалист Румен Радев видя своята възможност да прекърши хватката на Борисов върху държавата преди изборите догодина и призовава призовава ЕС най-сетне да се намеси на отровената съдебна система на страната“.

“Борисов настоява, че няма да отстъпи. В събота вечер той публикува във фейсбук свое едва чуваемо видео, застанал пред икона на Богородица, в което защити полицията и се представи за единствения лидер, който може да задържи България по европейската ѝ траектория. Неговата цел бяха съюзниците на Радев от социалистическата партия, чиито собствени корупционни скандали и връзки с организираната престъпност ограничиха достъпа на България до еврофондовете през 2008 г.”, пише медията, като цитира премиера, че социалистите “ще счупят държавата”.

Изданието подчертава, че ЕНП е останала непоклатима в подкрепата си за Борисов, но посочва:

- Advertisement -

“Докато Борисов иска да насочи дебата към неуспехите на социалистическите политици – лесни мишени, които са наследници на бившата комунистическа партия, свързана с Москва – това би направило малко, за да укроти все по-широко разпростиращия се гняв заради едновременните скандали, които се заформят под погледа му. В опит да прехвърли вината, Борисов обвинява Радев, че е целял лична вендета срещу него и дори го е следил с дрон”.

Протестите в България намират място и във френския “Монд” под заглавие: “Плажна война в България за изобличаване на корупцията”.

“Това е малък плаж край Черно море, който отприщи безпрецедентна институционална криза в България. Президентът социалист Румен Радев призова в събота (11 юли) правителството на консервативния премиер Бойко Борисов да подаде оставка, обвинявайки го в „мафиотско отклонение“, след като протестиращи отново бяха възпрепятствани да протестират срещу заграбване от тези няколко десетки метра камъчета от един от най-могъщите и тъмни герои в обществения живот в тази страна от 7 милиона души, измъчена от корупция”, пише лявоцентристкият френски всекидневник .

“Гласът на Америка” и “Ал Джазира”, както и европейските интернет платформи “Юрактив” и “ИЮ обзървър” посвещават днешните си кореспонденции за България на протестите, подчертавайки, че те продължават четвърти ден, включват хиляди хора и са не само в София, но и в страната.

Всички материали посочват ролята на Ахмед Доган и спонтанния масов гняв.

“Засилващата се политическа криза идва след поредица от големи политически скандали през последните месеци и на фона на нарастващия гняв на обществеността срещу управлението на пандемията на коронавирус от държавата”, предаде “Ал Джазира”.

“След като България отбеляза спад в ежедневните случаи по време на двумесечната  блокада, внезапното отваряне на бизнеса и разрешението за провеждане на публични събирания доведе до нов скок в случаите”, отбеляза арабската телевизия. “Анализаторите твърдят, че корените на настоящата криза са дълбоки и са свързани със слабото върховенство на закона и проблемната връзка между олигархията и политиката”.

“Тринадесет години след присъединяването си към ЕС като най-бедната му страна, България също така остава най-податливата на подкупност членка на блока, според индекса на възприемане на корупцията на Transparency International”, пише пък “Гласът на Америка”.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече