Кой и защо (не) е на протестите?

0

- Advertisement -

Само до преди месеци социолозите бяха категорични, че Слави Трифонов има най-голям потенциял да акумулира протестния вот и влизането му в Парламента е гарантирано. Политолози започнаха да правят анализи каква ще бъде ролята на партията му в следващите избори и дали ще бъде използвана като патерица от някои от досегашните политически играчи, пише в. „Галерия“.

Протестите обаче нанесоха мощен негативен удар върху амбициите на Дългия. Самите те придадоха жизненост и либерална гражданска десница и изтласкаха Христо Иванов в центъра на политическия живот. Нейната мотивация не е породена от социални проблеми, а от ценностни възприятия и създава съвършено нова политическа ситуация в държавата.

Стигна се до там, че Христо Иванов се превърна в единствения легитимен представител на протестиращите и неочаквано за всички се оказа човекът, който пресече властовите амбиции на Трифонов. Не е изключено водещият да се откаже от политическа кариера, ако прецени, че шансовете му чувствително са намалели. Известно е, че щоуменът е крайно амбициозен, има силно его, трудно понася загуби и едва ли би преглътнал неубедително представяне в бъдещи избори.

- Advertisement -

Не казвам, че Трифонов задължително ще губи обществена подкрепа, а просто го няма в оборота. Не присъства в медиите, няма го на протеста не се вижда засилена негова активност. Трифонов говори, но само на своята си аудитория – в своята си телевизия и във Фейсбук“, заяви известният политолог от агенция „Тренд“ Димитър Ганев.

Въпреки упоритите си усилия Мая Манолова също не извлича дивиденти от протестите, защото градската десница съзнателно се дистанцира от нея. Политолози смятат, че бившия омбудсман трябва да изгради програмата си на основата на социален дневен ред, където е доказала, че маже да е ефикасна.

В сложна позиция е и БСП, която пропуска шанса да се изяви като категоричен опонент на властта заради вътрешните междуособици в партията и битката за лидерския пост.

След най-интересните въпроси е в каква кондиция ще излезе ГЕРБ от създалата се криза и дали партията ще успее да се възстанови от нанесените имиджови щети и да открие правилни ходове за бъдещето.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече