Едно наум: Без чужд език Гешев стана докторант по международно право

0

- Advertisement -

Главният прокурор Иван Гешев стана докторант в Правно-историческия факултет (ПИФ) на Югозападния университет „Неофит Рилски“ – Благоевград, съобщи регионалният сайт „Струма“. Научен ръководител на главния прокурор, който е зачислен в самостоятелна форма на обучение, е деканът на факултета доц. д-р Николай Марин, преподавател в катедра „Международно право и международни отношения“.

Марин е потвърдил пред „Сега“, че главният прокурор е негов докторант. Гешев ще е докторант в катедра „Международно право и международни отношения“ и това означава, че ще изследва тема от международното право. „Нито той, нито научният му ръководител разкриват подробности на каква тема е докторантурата, кога и как е бил приет главният прокурор, какви документи, удостоверяващи интересите и постиженията в научната област е представил, и т.н.“, съобщи медията.

Гешев е завършил право в Школата на МВР в Симеоново. По време на кампанията му за главен прокурор едно от десетките писма в негова подкрепа беше от ректора на ЮЗУ, припомня „Сега“.

Като зам.-главен прокурор Гешев беше официален гост на церемонията по дипломирането на абсолвентите на ПИФ през април 2019 г. Ректор на Югозападния университет е проф. д-р Борислав Юруков, избран миналия ноември за втори мандат.

Сайтът „Фактор“ допълва новината:

„Името на Иван Гешев не фигурира в Академичната информационна система и най-вероятно затова новината за неговите научни интереси и развитие не е станала обществено достояние. Друга причина е, че за разлика от редовните докторанти (които държат изпит по специалността и чужд език), според вътрешните правила за развитие на академичния състав на ЮЗУ тези в самостоятелна форма се приемат без изпит през цялата академична година, след представяне на проект на дисертационния труд, разработен в основната му част.

Докторантите, приети в самостоятелна форма, които не работят по основно трудово правоотношение с ЮЗУ „Неофит Рилски“, заплащат за обучението си ежегодно сума в размер на 4 минимални работни заплати. И тъй като не е в редовна форма, главният прокурор няма да получава месечна стипендия от 500 лв. Във вътрешните правила обаче е разписано, че независимо от формата, обучението на докторантите включва научноизследователска (художествено-творческа) дейност, включително участие в научни проекти, посещение и участие в учебни курсове (лекции, семинари, тюториали и др., преподавателска и/или експертна дейност, участие в научни форуми (национални и/или международни), изпити, предвидени в индивидуалния учебен план, защита на докторска дисертация.

- Advertisement -

„Зелена светлина“ на неговото обучение за придобиване на ОНС (образователна и научна степен) доктор дава факултетният съвет (както е по процедура), след което ректорът издава заповед за зачисляване на докторанта въз основа на решението на факултетния съвет, с която определя формата и срока на докторантурата, научния ръководител и катедрата, в която ще се обучава докторантът. Редовната и самостоятелната форма на обучение са с продължителност до 3 години, с минимален срок за обучение 2 години.“

Новината за научното развитие на главния прокурор не е съобщена нито на сайта на прокуратурата, нито в профила му в „Туитър“, нито на сайта на университета, установи „Дневник“.

За въпросната докторантура в документите за докторската програма на ЮЗУ обаче се казва следното:

„Добрата чуждоезикова подготовка е заложена като задължително изискване при кандидатстването за прием на редовни докторанти по „Международно право и международни отношения“. За научна област, каквато са международното публично право, правото на международните договори, дипломатическото и консулско право, и
международните отношения, владеенето на чужд език е необходимост, особено при разработването на дисертационен труд с оглед изследване и анализ на чуждестранния опит, наличието на специализирани научни изследвания и библиографска справка, а също така и на традициите и научните достижения в разглежданата област.“

Автобиографията на Гешев, представена при избора му за главен прокурор
Автобиографията на Гешев, представена при избора му за главен прокурор

Справка в документите на Иван Гешев на страницата на Висшия съдебен съвет при избора му показва, че той не знае никакъв чужд език.

В автобиографията си вместо чужд език е посочил „майчин – български“.

В кадровата му справка, приложена към конкурсните документи, графата за чужди езици е празна.

Източник: „Дневник“, рубриката „Едно на ум“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече