Психолог: Нито Борисов, нито Радев се справят добре с протестите

0

- Advertisement -

„Опасявам се, че протестите отново следват една мазохистична траектория на развитие. Мазохистичното поведение е онова поведение, което води хората до един очакван провал, от който самият страдащ черпи вторични ползи, но основната цел не е постигната. Трябва да си даваме сметка, че живеем в посттравматично общество“, каза психологът Росен Йорданов пред bTV. Той коментира продължаващите вече 17-ти ден демонстрации срещу правителството.

„Ние живеем в посттравматично общество. Много хора казват „трябват промени, 30 години ние не можем да се отлепим“. Всъщност ние възпроизвеждаме тази посттравматична реакция“, обясни Йорданов.

Той смята, че настоящият изблик на недоволство много прилича на протестите от 2013 г.

„Имам предвид, че винаги се започва с една еуфория, има енергия, виждаме „красивите лица на протеста“, след като започват да се случват антисоциални прояви – дали чрез провокативни групи или облизващи се стари лица, които се опитват да яхнат протеста, след което се преминава през някакъв период на компулсивно, инатливо присъствие, за да се стигне накрая до един мазохистичен триумф и отново да се върнем към депресивните разбирания. Като имам предвид края – това са изборите, и да кажем: „Нямаме късмет. Не све народ“ – неприятните заключения за нашата нация, обясни още Йорданов.

Психологът е на менние, че Бойко Борисов не се справя в настоящата ситуация и се държи като стария Герак от повестта на Елин Пелин. „Когато реалността се променя и нямаме нужда от един патриарх, който да чупи питата и да раздава на всички“, каза още Йорданов.

Той смята, че министър-председателят не разбира, че това не е социален протест за „хляба“. Подобно на героя на Елин Пелин не разбира защо синовете му искат различни неща.

Йорданов заяви, че президентът Румен Радев не се справя по-добре от Борисов. Той смята, че протестиращите не го припознават като лидер.

Президентът и Борисов страдат от един и същи проблем. Младите не харесват държанието на Борисов, но и казват „Ние не се съмняваме, че ти си този, за когото се представяш“. По същият начин е и за президента“, завърши психологът.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече