Тайният кръг зад Христо Иванов

0

- Advertisement -

Бившият правосъден министър и лидер на „Да, България!“ Христо Иванов е най-големият печеливш от вихрещите се протести. Забравеният доскоро юрист се оказа единственият легитимен политик на площадните бунтове и си гарантира влизане в следващия Парламент във време, когато десницата бе изцяло отписана от сметките на властта, пише в. „Галерия“.

Христо Иванов даде силен тласък на гражданските бентове с дебарикадирането си на плажа „Росенец“ и отприщи насъбралия се народен гняв срещу привилегиите на управниците.

Иванов направи рисков ход, като се отказа от обичайното си интелектуално поведение и заложи на акции, които доскоро бяха запазена марка на Вален Сидеров.

Планът му се оказа успешен и площадите и улиците в големите градове бързо бяха изпълнени с протестиращи.

Сценарият на Христо Иванов се оказа дълбоко премислен и подготвян две години. Самият той съвсем не е сам в атаките срещу властта. Миналата седмица стана ясно, че юристът е вечерял в дискретно заведение в София с главния изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева в навечерието на десанта на плаж „Росенец“.

Според анализатори важната дама била готова да осигури международна подкрепа на амбициите на Иванов, тъй като била обидена от решението на Борисов, който през миналата година блокира нейната кандидатура за комисар по външните работи на ЕС. Ако вечерята с Иванов е преминала по план, най-вероятно Георгиева се е заела със задачата да представи исканията на протестиращите в положителна светлина пред световните политически лидери.

- Advertisement -

Колкото и да е странно, индиректно в кръга на Христо Иванов се нарежда самият Доган. Както „Галерия“ писа преди, почетният председател на партията е приятел с майката на Христо Иванов проф. Мария Бойкикева.

Двамата се сближават в дисидентските години преди 10 ноември, а Бойкикева публично защитава Сокола на митинг в края на 1989г. По всеобщо мнение Доган е човек, който не забравя хората, подали му рамо в туден момент.

В кръга на Христо Иванов изненадващо не наднича сянката на бившия премиер Иван Костов, който е изолиран от политиката и не поддържа особено близки отношения с наследниците си в партията Атанас Атанасов и Радан Кънев, партньори на Иванов в „Демократична България“. Макар Командира да се е оттеглил от политическия живот, го следи изкъсо и има концепция за протичащите процеси. Костов обаче не подкрепял докрай амбициите на Иванов и бил на противоположна позиция по въпроса с Атанас Атанасов. Между другото Атанасов е имиджова щета за Христо Иванов, тъй като никога не се е славел с добре приет публичен образ.

Най-екзотична е версията, че обвиняемият Васил Божков също дава съвети за публичното поведение на бившия правосъден министър. Твърди се, че Божков е наел международни пиар експерти за собственото си защитно поведение. Според тях хазартният бос би имал голяма полза, ако заложи на Христо Иванов като на ракета носител срещу властта. Друг е въпросът дали Христо Иванов има намерение да приема подобна подкрепа.

Иванов вече сформира щаб от медийни специалисти, с които да консултира изказванията и акциите си. Любопитно е, че съзнателно се дистанцира от останалите лидери на протеста – т.н „Отровно трио“ – Велислав Минеков, Арман Бабикян и Николай Хаджигенов.

Иванов се пазел да не бъде забъркан в неясни популистки схеми, а да се легитимира като автентичен политик, готов да се бори за интересите на хората.

В тайния му идеологически кръг обаче влизат хора с разнообразни интереси и зависимости, които могат да поставят различни по големина капани, а дори и бомби пред бъдещата му политическа кариера.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече